Uniós segélyt kapnak a Boszniában rekedt migránsok

2021. január 05. 08:30

Egy német szakértő szerint a szerb-magyar határon ugyanúgy rosszul bánnak a migránsokkal, a politikusok az ő hátukon kapaszkodnak.

2021. január 05. 08:30
null

Három és félmillió eurós segélyt ad az Európai Bizottság a Bosznia-Hercegovinában rekedt menekültek megsegítésére – írta meg az Euronews. Hozzátették: az unió élesen bírálta a helyi hatóságokat az embertelen körülmények miatt.

A portál megírta, hogy az év végén 1700 ember maradt fedél nélkül Bosznia-Hercegovina egyik menekülttáborában. Brüsszel szerint elfogadhatatlan a helyzet, amely elkerülhető lett volna, ha a bosnyák hatóságok gyorsan lépnek a helyi hatóságok. „Bosznia-Hercegovina hatóságainak úgy kellene viselkedniük, mint egy EU-ba igyekvő országban. Az emberek életét nem lehet kockára tenni a helyi hatalmi harcokban” – mondta Peter Stano bizottsági szóvivő.

Az Euronews hangsúlyozta: az EU 2018 óta már 85 millió eurót költött a Boszniában rekedt menekültekre. Egy szakértő szerint azonban hiteltelenek a brüsszeli kritikák. „Az uniós bírálat megalapozott, de nem hiteles. Hiszen az uniós tagállamok épp ilyen elveket követnek a görög szigeteken, a szerb-magyar határon, mint a horvát-bosnyák határon. Rosszul bánnak a migránsokkal, az ő hátukon kapaszkodnának fel a politikusok. Az EU hitelesebb lenne, ha a saját tagállamai nem bánnának ugyanolyan rosszul a migránsokkal, mint Bosznia-Hercegovina teszi” – mondta egy német szakértő, Gerald Knaus.

A portál emlékeztetett: a boszniai Lipa tábor lakói karácsony előtt éhségsztrájkba kezdtek, majd a sátrak a múlt héten leégtek. A migránsok azóta a szabad ég alatt alszanak. Az unióban a horvát hatóságokat is gyakran bírálják, amiért illegálisan visszatoloncolják a területükre érkező menedék-kérőket.

(Euronews)

Fotó: Tábortűz körül melegednek az Európai Unió nyugati országaiba igyekvő illegális bevándorlók a Bosznia északnyugati részén, Bihács közelében lévő, bezáratott lipai befogadótáborban 2020. december 30-án. A bezárt lipai tábor lakóit egyelőre nem tudták elszállítani, mert azoknak a településeknek a lakói, amelyeknek laktanyáiba vitték volna őket ideiglenesen, tiltakoznak ez ellen. Emiatt a több száz illegális bevándorló autóbuszokban töltötte az éjszakát. MTI/AP/Kemal Softic

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
palicsi
2021. január 05. 13:28
Mért nem viszik vissza őket a kiindulási helyszínre? Miért érdeke az EU-nak, hogy a határai mentén no-go zónák legyenek? Miért foglalkoznak ennyit ezel a hasznavehetetlen gnú csordával? Aki tud néger találmányokról, írja meg! Amíg ott meg nem jelent a fehér ember, még a kereket sem ismerték!
Szerintem
2021. január 05. 12:48
Az EU országaiban nem kevés őslakos hajléktalan van. Úgy látszik mégis előbbre való a nem tudni honnan, nem tudni kik, vadidegenek megsegítése.
Gintonic68
2021. január 05. 12:03
A bosnyákok is elgondolkodhatnak azon, hogy megéri - e ilyen áron az EU-ba igyekezni!
Fila2020
2021. január 05. 11:45
Németország küldjön buszokat Boszniába, Szerbiába, regisztrálja a migránsokat, vigye Németországba és bánjon velük jól. A szakértő is kapjon néhányat a házába. Aztán egy év múlva ismét szakértsen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!