Román és roma nyelvű plakátok szólítják meg a román állampolgárokat Londonban

2021. január 29. 15:51

Ez sokakat sértett, ezért a román külügy azonnal lépett.

2021. január 29. 15:51
null

Az egyik londoni repülőtér kétnyelvű plakátot helyezett ki, amelyen arra figyelmeztetik a Romániába igyekvő utasokat, hogy az Egyesült Királyságból érkezők csak 48 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel léphetnek be Románia területére.

Eddig semmi különös nem lenne a hírben, de a plakát nem úgy kétnyelvű, hogy angol és román. Hanem román és roma.

Ez óriási botrányt okozott Romániában, sok román botrányosnak tartja, hogy a román és a cigány nyelvet – ezzel pedig közvetve

a két népet – így egymás mellé helyezik a szigetországiak.

„Román barátaink az esetet annyira komolyan vették, hogy az ügyben a román külügyminisztérium is lépett, és a londoni román nagykövetségen keresztül megérdeklődte a repülőtér vezetésétől, miért is került ki a román mellett roma nyelven is a plakát” írja a hírről beszámoló Főtér.

A reptér magyarázata logikus: a plakátokat azért helyezték ki, hogy időben tájékoztassák a Romániába igyekvő utasokat arról, milyen szabályoknak kell megfelelniük.

A roma nyelv megjelenítése mellett azért döntöttek, mert a román rendelkezés január 4-ei hatályba lépése után azzal szembesültek, hogy számos, roma nemzetiségű utast nem engedtek fel a gépekre, mivel nem rendelkeztek negatív PCR- vagy antigénteszttel.

A tesztek hiányát azzal magyarázták, hogy nem értették a repülőtéren elhelyezett tájékoztató feliratokat.

Ezért az illetékesek kapcsolatba léptek az Egyesült Királyságban élő roma közösség képviselőivel, minek nyomán a roma közösség gondoskodott a felirat roma nyelvre fordításáról.

Ennek ellenére a vállalat vezetői közölték: a plakátot hamarosan eltávolítják, mivel úgy értékelik, hogy elérte a célját, vagyis az utasok tájékoztatását.

Nyitókép forrása: Főtér

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vtznmnksr
2021. január 30. 08:56
Azon persze nem háborodtak fel, hogy mindkét nyelven a lopások felhagyására szólították fel a román állampolgárokat.
Mr. Tommy Lee
2021. január 30. 08:51
Orszagimazs lvl 6000!!! Nagyon nagy! :) :)
Highlander07
2021. január 29. 20:10
Tehát ezek cigánynak nézik őket...
Xabi
2021. január 29. 19:38
Felesleges nekik ilyen gesztust tenni..no sense of humor.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!