Portugália az EU szociális politikájára kíván összpontosítani

2021. január 01. 15:58

Portugália pénteken átvette Németországtól az Európai Unió Tanácsának fél évre szóló soros elnökségét.

2021. január 01. 15:58
null

„Nagy megtiszteltetés és felelősség átvenni a stafétabotot Angela Merkel német kancellártól” – írta Twitter-üzenetében Antonio Costa portugál miniszterelnök. A dél európai ország, az EU-hoz való 1986-os csatlakozása óta, negyedik alkalommal tölti be ezt a tisztséget, amelyben féléves rotációban váltják egymást a tagállamok.    

 

 

Portugália soros elnöksége egy ellenállóbb, szociálisabb, digitálisabb és zöldebb EU előmozdítására fókuszál, programja a koronavírus-járvány okozta válság káros hatásait ellensúlyozni hivatott helyreállítási alap és az unió ez évi költségvetésének végrehajtására épül.

„A járványra való tekintettel biztosítani kell, hogy a pénzügyi támogatásról szóló döntések észrevehetően befolyásolják az emberek életét, a megélhetést, a munkaerőpiachoz való hozzáférést és a foglalkoztatási lehetőségeket. Elnökségünk ezt igyekszik előmozdítani” – mondta Augusto Santos Silva portugál külügyminiszter egy december végi nyilatkozatában.

A soros elnökség további céljául tűzte ki Európai Unió szociális pillérének megerősítését, ezzel kapcsolatban, Portóban május elején szerveznek csúcstalálkozót.

Fejleszteni kívánja továbbá, az uniós kapcsolatokat a transzatlanti, az afrikai, a latin-amerikai partnerekkel és a csendes óceáni térséggel is.    Portugália a német soros elnökség feladataiból, az uniós migrációs politika véglegesítését és a Brexit utáni uniós-brit kapcsolatokról szóló egyezmény konkrét megvalósítását viszi tovább. A portugál elnökség mandátuma június 30-án jár le, ezt követően Szlovénia veszi majd át a hat hónapra szóló tisztséget.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Amerigo
2021. január 02. 08:06
Kíváncsi leszek, hogyan fog M.o.-al szemben viselkedni? (Tavaly novemberben itt smúzolt O.V.-nak, mert az ingyenpénz nagyon kellett Portugáliának.)
Krupp Skya
2021. január 02. 06:28
Ez a bácsi Gyurcsányra hasonlít a kezében a decis pohárral. Boldog Új Évet Kívánok Mindenkinek!
Bell & Sebastian
2021. január 01. 23:28
Kétszer is nem megmondta, megint soros elnökség lesz.
LAW AND ORDER
2021. január 01. 22:32
Bolsevik cigánynép.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik