Nyolc társát gyilkolta meg egy orosz sorkatona

2021. január 21. 10:36

Csaknem huszonöt évi fegyházbüntetést kapott.

2021. január 21. 10:36
null

Huszonnégy és fél év fegyházbüntetésre ítélte csütörtökön egy orosz hadbíróság azt a sorkatonát, aki 2019 októberében megölte nyolc katonatársát a Bajkálontúli terület egyik laktanyájában – idézte több orosz internetes hírportál az elítélt ügyvédjét, Lev Aszaulenkót.

A keleti katonai körzet hadbírósága ítéletében arra is kötelezte a vádlottat, Ramil Samszutgyinovot, hogy 9,8 millió rubel (negyvenmillió forint) kártérítést fizessen az áldozatok hozzátartozóinak erkölcsi károkozásért. Az áldozatok hozzátartozóinak ügyvédje, Szergej Gricko közölte, hogy fellebbezni fognak, mert túl enyhének tartják az ítéletet.

Samszutgyinov 2019 nyarán kezdte meg a sorkatonai szolgálatot a Bajkálontúli területen. Ugyanannak az évnek az októberében őrségváltás után váratlanul lövöldözni kezdett, megölt két katonatisztet és hat katonát, két további katonát megsebesített, majd megpróbált kereket oldani, de elfogták. Samszutgyinov a vele szemben alkalmazott megalázó, a szolgálati szabályzatot sértő bánásmóddal – közkeletű orosz nevén gyedovscsinával – magyarázta tettét, azt mondta, hogy illemhely takarítására kényszerítették. Ügyvédje a per során arra hivatkozott, hogy védence fizikai és lelki bántalmazásnak volt kitéve.

A történtek után a katonai igazságszolgáltatás nemcsak a nyolcrendbeli gyilkosság ügyében nyomozott, hanem vizsgálta a laktanyában uralkodó állapotokat is, azt, hogy az idősebb katonák valóban megalázták és bántalmazták-e az újoncokat. Samszutgyinov egyik katonatársa, Rusztam Muhatov beismerő vallomást tett. Azt mondta, arra kényszerítette a katonákat, hogy órákon át tornázzanak, bokszkesztyűben ököllel ütötte őket, és Samszutyinovot is megrúgta, amikor rajtakapta, hogy nem a kijelölt időben dohányzott. Muhatovot két év feltételes szabadságvesztéssel, illetve 30 ezer rubel (120 ezer forint) pénzbüntetéssel sújtotta a csitai hadbíróság.

(MTI)

(Fotónk illusztráció, orosz katonák a Kavkaz-2020 fedőnevű nemzetközi hadgyakorlaton az Oroszország Asztraháni területén lévő Kapusztyin Jar gyakorlóterén 2020. szeptember 25-én. MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tacsi90
2021. január 21. 17:53
csak nehogy a gáspár is így bekattanjon egyszer
Tanner
2021. január 21. 17:30
Tény hogy a katonaság kifordítja magukból az emberek egy részét, leginkább azokat akik nullák a való életben és hatalmat kapva azt hiszik valakik lettek. A "vén iszapszemű ráják" ( öregkatonák ) közűl azok akik a mosdót zs-vel írták különösen állatok voltak a náluk fizikailag is gyengébbekkel. Én 16 hónapot voltam katona és csak egy igazi katonával találkoztam, a többi csak operett katona volt.
flesh ripper
2021. január 21. 15:31
Fura, hogy a lövöldözést élve megúszta... Csak mert én is voltam katona. Éppen öt évet.
Ernie Pantuso
2021. január 21. 14:45
Visszanyalt a fagyi az öregeknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!