Kínai harci repülőgépek megsértették Tajvan légterét

2021. január 23. 13:02

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője korábban közölte: az Egyesült Államok továbbra is sziklaszilárdan elkötelezett a független Tajvan mellett.

2021. január 23. 13:02

A kínai légierő 12 harci gépe repült be szombaton a Dél-kínai-tenger fölött Tajvan légvédelmi övezetébe – közölte a szigetország védelmi minisztériuma.

A tájékoztatás szerint a négy vadászgép és nyolc stratégiai bombázó repülőgép Tajvantól délre, a szigetország és a Tajvan által ellenőrzött parányi Pratas (Dongsha)-szigetek között hatolt be a légvédelmi övezet délnyugati sarkába. A közlés szerint a tajvani légierő rakétákat bocsátott föl, hogy figyelemmel kísérje a légtérsértést.   

Kína, amely saját területének tekinti Tajvant, az elmúlt hónapokban rendszeresen megsértette a tajvani légteret, de ezeket a berepüléseket eddig egy vagy két felderítő repülőgéppel hajtotta végre. Igen szokatlan, hogy a nagyhatalom ilyen komoly légierőt vonultasson föl, mint ez alkalommal. Tajvani közlés szerint a légtérsértő műveletben négy J-16-os vadászgép és nyolc H6-K jelű, nagy hatótávolságú csapásmérő repülőgép vett részt. Ez utóbbiak nukleáris robbanófejjel készült, kétezer kilométeres hatótávolságú cirkálórakétákat hordoznak. Kína egyelőre nem fűzött kommentárt a tajvani bejelentéshez.

Peking a korábbi hasonló eseteknél arra hivatkozott, hogy hadgyakorlatokkal igyekszik óvni Kína szuverenitását és biztonságát.   

A kínai kormány már a hivatalából szerdán távozott előző amerikai elnök, Donald Trump megbízatása alatt is növekvő aggodalommal figyelte a Tajvannak nyújtott amerikai támogatást. Miután Tajvan de facto washingtoni nagykövete meghívottként részt vett Joe Biden amerikai elnök beiktatásán, Emily Horne, a washingtoni Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője közölte: az Egyesült Államok továbbra is sziklaszilárdan elkötelezett a független Tajvan mellett.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. január 23. 14:57
"A közlés szerint a tajvani légierő rakétákat bocsátott föl, hogy figyelemmel kísérje a légtérsértést. " Az már valami. Magyarország még ennyit sem tesz légtérsértéskor. Mondjuk nem ártott volna célozni sem azokkal a rakétákkal.
dottore
2021. január 23. 14:50
Semmi komoly. A kinaiak tesztelik az új amerikai vezetést.
civis72
2021. január 23. 14:35
ez olyan mint mikor az USA berepül Hawai légterébe
OberEnnsinnen
2021. január 23. 13:56
Biden "győzelmekor" - mellékes, hogy én írtam - írtam: Biden ki fog egyezni Kínával, Hongkongot, de még Tajvant is odadobja a kommunista Kínának, cserébe Kína USA-államkötvényeket vásárol és az általa ellenőrzött afrikai, ázsiai területekről, országokból gazdasági-kirabló imperializmusával, felgyorsítja a feketemigrációt a fehér országok felé. Hogy ez miért jó az USA-nak, mert Kína egyértelmű nyertes, erre a válasz: a fekete lakosság ráuszítása a fehérekre, elfedi a Rothschild-uralom felelősségét és bűnlajstromát, amely a Föld haldoklásába torkollott... Nem a Rothschild a felelős, hanem az elnyomó, rasszista, felsőbbrendű: fehér. Nos, ebben partnerek: Kína és a Demokrata Párt, Biden neve alatt... Mindenki nyer, Kína, és a Rothschild, a többi nem számít. Kína hatalmas hadereje révén tartja a terrort, USA-Biden hatalmas médiája révén tartja a terrort...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!