Egymillió forint értékű adományt kaptak a csíksomlyói tűz károsultjai Magyarországról

2021. január 10. 12:44

Tíz napra elegendő tartós élelmiszert, tisztálkodási szereket, szájmaszkokat, tanszereket, játékokat, gyermekruhákat, pelenkákat tartalmaznak a Debrecenből érkezett dobozok.

2021. január 10. 12:44
null

Amint arról mi is beszámoltunk, csütörtök este leégett a csíksomlyói romatelep, több százan vesztették el otthonaikat. Az áldozatokat a csíkszeredai Erőss Zsolt Arénában szállásolták el ideiglenesen.

A Maszol írt az azóta történtekről. Cikkük szerint több mint 1 millió forint értékű adomány érkezett szombaton Csíkszeredába a csütörtökön kitört csíksomlyói tűzvész károsultjainak megsegítésére. A szállítmány átadásának alkalmával Korodi Attila polgármester elmondta: a segítségnyújtás olyan szakaszba jutott, amely során intézmények, szervezetek pontos információk alapján tudnak adományokat eljuttatni Csíkszeredába. Ennek köszönhetően valóban hasznos szállítmányok érkezhetnek a csíksomlyói tűzvészben érintett 261 személy ellátására.

A polgármester helyzetjelentésében elmondta: szombaton Csíkszeredában járt a roma közösségek parlamenti képviselője, akivel folyamatosan kapcsolatban állnak, és

közösen keresik a hosszú távú megoldást a Somlyó utcai tűzkárosultak problémáira.

Korodi Attila kiemelte: igyekeznek mentálhigiénés foglalkozásokat, programokat szervezni az elhelyezett felnőttek és gyerekek részére. Az elöljáró hangsúlyozta: további ruhaadományokat nem tudnak fogadni, viszont nagy szükség volna gyógyszerekre, amelyek listájáról a polgármesteri hivataltól lehet érdeklődni. Hangsúlyozta: intézményi összefogásra van szükség a helyzet megoldására, és várják a szálláshelyekre vonatkozó felajánlásokat, ahová az érintett családokat a következő hónapokban elhelyezhetik.

Felvettük a kapcsolatot a főkonzul úrral, az alpolgármester asszonnyal, érdeklődtünk, hiszen úgy tudunk segíteni, ha tudjuk, mire van valóban szükség” – ezek már Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatójának szavai, aki elmondta, mint értesültek a tűzesetről, azonnal elhatározták, hogy adományokkal támogatják a károsult családokat. Mint fogalmazott:

a szeretetszolgálat tevékenysége nem szorítkozik Magyarország határai közé, igyekeznek határon túl is segíteni szükség esetén.

Hozzátette: mintegy tíz napra elegendő tartós élelmiszert hoztak magukkal, ezen kívül tisztálkodási szereket, szájmaszkokat, tanszereket, játékokat, gyermekruhákat, pelenkákat tartalmaznak a Debrecenből érkezett dobozok. Az első szállítmányt hétfőn újabb fogja követni.

Megszólalt Tóth László főkonzul is, akinek elmondása szerint a magyarországi segélyszervezetek, intézmények, magánszemélyek elsősorban Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán érdeklődtek a segítségnyújtás lehetőségeiről.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy katasztrófa, ami történt csütörtökön este. Minden segítség elkel és jól jön” – hangsúlyozta a diplomata.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MayorAnna
2021. január 10. 14:39
Farkas Flórinak már nem maradt a pénzünkből, hogy szolidárjon tezsvírekkel? Vagy lemaradtam valamiről, és visszafizettették vele amit lenyúlt?
még fokozza
2021. január 10. 13:37
"tíz napra elegendő tartós élelmiszert hoztak magukkal, ezen kívül tisztálkodási szereket, szájmaszkokat, tanszereket, játékokat, gyermekruhákat, pelenkákat" Tisztálkodószereket máskor is kaphatnának.
kisgul
2021. január 10. 13:20
Vajon nálunk a Botond utcában mikor fog kigyulladni a romák fólia háza?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!