Többszáz migránsnak kellett visszaköltöznie a leégett táborba

2020. december 30. 22:38

Boszniában egyelőre nem tudták elszállítani a bezárt migránstábor lakóit.

2020. december 30. 22:38
null

Egyelőre nem tudták elszállítani a bezárt lipai migránstábor lakóit Boszniában, mert azoknak a településeknek a lakói, amelyeknek laktanyáiba vitték volna őket ideiglenesen, tiltakoznak ezellen. Emiatt a több száz illegális bevándorló autóbuszokban töltötte a szerdára virradó éjszakát – jelentette a helyi média. Peter Van der Auweraert, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) aktivistája szerint a „helyzet kétségbeejtő, mivel 900 migráns számára szinte nincs éjszakai menedékhely.”

 

 

A sátortábor a nyugat-boszniai Bihac közelében lévő Lipán létesült. Egy héttel ezelőtt zárták be, miután európai uniós tisztségviselők és jogvédő szervezetek figyelmeztettek, hogy a táborban humanitárius katasztrófa történhet a télen, ugyanis nincs áramszolgáltatás, vezetékes víz és fűtés. A migránsok a kiürítéskor felgyújtottak több sátrat és konténert.    

A boszniai kormány eldöntötte, hogy a helyén konténertábort kell kialakítani, amelyben meglesznek ezek a szolgáltatások, de ehhez ideiglenesen el kell költöztetni a lakókat. Több olyan boszniai település vezetése tett ígéretet a migránsok ideiglenes befogadására, amelyben van lehetőség laktanyai elhelyezésre. A migránsokat éppen el akarták szállítani buszokkal, de a szóban forgó települések lakosai tiltakoznak a befogadásuk ellen, így az utazás egyelőre meghiúsult. Bosznia-Hercegovinába idén több mint 13 ezer migráns jutott be, de az országnak nincsen elég anyagi forrása arra, hogy megfelelő szállást és ellátást biztosítson nekik.

 

 

Több befogadóközpontot is be kellett zárni a lehetetlen körülmények miatt. A migránsok főként Szerbiából érkeznek Boszniába, ahonnan Horvátországba, majd Szlovéniába, onnan pedig a nyugat-európai országokba szeretnének eljutni, mert a nyugat-balkáni államokat nem tekintik célországnak.

(MTI)

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Subi2
2021. január 01. 11:29
Felgyújtották, fagyjon oda a seggük a felbujtókkal együtt.
BAJA
2020. december 31. 12:03
milyen lehet már, hogy odaszarsz a székesre majd hellyel kínálnak
Leo3
2020. december 31. 08:49
Eleve be sem kellett volna engedjék a bosnyákok ezeket az ingyenélőket!
Bitrex®
2020. december 31. 08:10
Mi sem bizonyítja jobban kalandor lényüket, hogy egyikük sem akar Boszniában menedékjogért folyamodni, holott megtehetnék. Akkor ugyanis ott regisztrálnák őket, ott kapnának állami ellátást addig, amíg ügyük le nem zárul. De ők nem ezért indultak el 4-5000 km távolságból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!