Jogellenesen választott szét migránscsaládokat a volt dán liberális miniszter

2020. december 16. 11:45

Frissen közzétett jelentés igazolja, hogy Inger Støjberg korábbi dán bevándorlási miniszter 2016-ban mérlegelés nélkül, jogellenesen választott szét bevándorló családokat. Støjberg hamarosan bíróság előtt felelhet az intézkedései miatt.

2020. december 16. 11:45
null

Vizsgálóbizottsági anyag tárt fel jogsértést a volt kormány tagjára vonatkozóan

2020. december 15-én közzétett – közbenső – vizsgálóbizottsági dokumentáció igazolja, hogy Inger Støjberg egykori dán bevándorlási miniszter (ma az ellenzéki liberális Venstre alelnöke) jogellenesen választott szét 23 bevándorló párt. Az ügy 2016-ra nyúlik vissza, amikor a politikus megtiltotta, hogy kiskorú bevándorlókat a velük érkező családtagjaikkal, párjukkal szállásoljanak el.

Mivel jelenleg a teljes dokumentáció egy részét tették csak közzé, az iratanyag második fele 2021 első féléve végén kerülhet publikálásra.

A [...] Bizottság ma átnyújtotta ezt a közbenső iratanyagot az Igazságügyi Minisztérium számára. Az általános gyakorlatnak megfelelően a dokumentációt a parlamentnek is megküldtem. Azért, hogy időt hagyjak a Folketingnek az abban foglaltak értelmezésére, nem kívánok ennél bővebb kommentárt fűzni az esethez” – nyilatkozta Nick Hækkerup igazságügyi miniszter.

A dán Ombudsan 2017-ben jogellenesnek minősítette a gyakorlatot, tekintettel arra, hogy

az intézkedések mérlegelés nélkül korlátozták a bevándorlók jogait.

Az idén decemberben közzétett dokumentumok arra az egyértelmű következtetésre jutnak, hogy Støjberg intézkedései mind a dán, mind pedig a nemzetközi jog rendelkezéseibe ütköznek.

Inger Støjberg tudatosan vezethette félre a dán Ombudsmant és a parlamentet

A politikus ma azzal védekezik, hogy nincs arra bizonyíték, hogy konkrét utasítást adott volna a családok, párok szétválasztására, ugyanakkor az is igazolást nyert, hogy a politikusnak egyéb módokon lehetősége volt arra, hogy szándékainak érvényt szerezzen.

A vizsgálóbizottság több prominens dán politikus, köztük Lars Løkke Rasmussen akkori miniszterelnök álláspontját is meghallgatta arra az időszakra vonatkozóan. Ezekből a nyilatkozatokból az derül ki, hogy

a bevándorlási minisztert több kollégája is figyelmeztette arra, hogy Støjberg jogellenesen jár el.

Ez pedig nem vet fel mást, mint hogy a miniszter szándékosan vezette félre mind az Ombudsmant, mind pedig a dán parlamentet (Folketing).

Dán kormány korábban már bukott bele hasonlóba

Az ügyben megszólaltatott dán jogi szakértők és ellenérdekelt pártpolitikusok szerint a fentiekből következően Støjberg bíróság elé állhat, hogy ott feleljen intézkedései miatt. Ugyanezek a szakértők felhívják arra is a figyelmet, hogy nem ez az első eset, hogy dán politikus jogellenesen lépett fel a bevándorlókkal szemben. 

A szakma képviselői által felidézett ügyben Erik Ninn-Hansen 1987-ben szóban utasította a hatóságokat a Sri lankai menekültektől érkező családegyesítési kérelmek elbírálásának leállítására (a családegyesítéshez a menekültügyi szabályok szerint a bevándorlóknak joguk van). 

Ninn-Hansen megfontolásainak hátterében ekkor az állt, hogy a családegyesítés helyett a bevándorlók térjenek vissza az időközben pacifikált, vagyis időközben politikailag rendezetté vált származási országukba (Sri Lanka ekkortájt tamil szakadárok hatalmi igényei miatt egy időre polgárháború miatt destabilizálódott). A tamil-ügybe az akkori dán kormány belebukott.

A jelenlegi kormányzatot is botrány sújtja, de az épp Støjberg ügye miatt csillapodhat

Az ügy politikailag nehéz helyzetbe hozta a dán politikai erőket. Az elmúlt hetekben ugyanis a dán kormány került pellengérre amiatt, mert a kormányzat jogi felhatalmazás nélkül kezdett a nyércállomány módszeres irtásába (17 millió kiirtott állatról van szó). 

Az irtás hátterében az állt, hogy a kormány szerint az állat szervezetében a koronavírus mutálódott variánsa is megtalálható, így a Dániában honos nyércállomány a rövidesen terjesztésre kerülő koronavírus-vakcina hatékonyságát rontatná. Az eset kapcsán, amelyre vonatkozóan a Folketing vizsgálóbizottságot állított fel, Mogens Jensen élelmezésügyi miniszter – egyúttal a Szociáldemokrata Párt alelnöke – le is kényszerült mondani. 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Dánia a világ legnagyobb nyércszőrme-exportőre, s a mostani irtást követően tízezres nagyságrendű nyérctetemet földeltek el, mint ahogy jóval több mint tízezer tonnányi nyércszőrmét dolgoznak fel a különböző üzemekben (mindemellett a hatóságok decemberi 10-ei állás szerint 4.700 tonnával – 1.5 millió tetemmel – nem tudtak elszámolni).

Ma tehát mind a kormánypárt, mind pedig az ellenzék fel tud mutatni egy-egy komoly botrányt, ráadásul hasonló természetűt:

a kormány tagja – egyúttal a hátterében lévő politikai erő prominens képviselője – mindkét esetben jogalap nélkül intézkedett és törvényt sértett. 

Csakhogy, mivel két ellenérdekelt politikai oldalról van szó, ma mindkettő arra kényszerül, hogy patikamérlegen mérje ki azon nyilatkozatok politikai súlyát, amellyel az ellenfelet támadják – ez pedig azt jelentheti, hogy a nyércbotrány politikai visszhangja sem lesz túl hangos. Megoldást középtávon az jelenthet, hogy egyelőre az aktív politikai csatározást mellőzve, jogi útra terelik mindkét ügyet.

Az Inger Støjberget delegáló Venstre dán baloldali szociál-liberális párt, amely a legutóbbi európai parlamenti választások alkalmával négy képviselőt küldött a Renew Europe nevű EP-frakcióba.

Fotó: MATHIAS LOVGREEN BOJESEN / SCANPIX DENMARK / AFP

Dobozi Gergely

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2021. január 08. 11:22
Ez egy rossz vicc.
Akitlosz
2020. december 22. 14:41
Jogellenesen érkeztek migránscsaládok Dániába. De persze tényleg nem szétválasztani kellene a család tagokat, hanem visszadeportálni egyszerre az összeset.
123321
2020. december 22. 14:31
dúl a lyogállam!
civis72
2020. december 22. 14:31
Embertelen szétválasztani szegény migráncsokat... deportálni kell a komplett retyerutyát egyben
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!