Putyin és Merkel Hegyi-Karabahról, Ukrajnáról és a vakcináról tárgyalt

2020. december 07. 18:02

Az orosz elnök és a német kancellár megbeszélésén szóba került még Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus „incidense” is.

2020. december 07. 18:02

A hegyi-karabahi és az ukrajnai helyzetről, valamint a Covid-19 elleni vakcináról tárgyalt telefonon egymással Vlagyimir Putyin orosz elnök és Angela Merkel német kancellár – közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

A tájékoztatás szerint Putyin beszámolt Merkelnek a hegyi-karabahi tűzszünet elérése és fenntartása érdekében kifejtett orosz erőfeszítésekről. Hangsúlyt kapott, hogy az orosz és az azeri elnök, valamint az örmény kormányfő november 9-i megállapodásának következetes végrehajtása hozzájárul az egész térség stabilitásához. A felek hangsúlyozták a hegyi-karabahi lakosság szükségletei kielégítésének, valamint annak fontosságát, hogy az ellátás biztosításához csatlakozzanak a szakosodott nemzetközi szervezetek. Kifejezték készségüket arra, hogy az EBESZ minszki csoportjában folytassák az együttműködést a rendezés érdekében.

Putyin és Merkel Ukrajnával kapcsolatban aggályának adott hangot amiatt, hogy noha egészében érvényesül az a fegyvernyugvás, amelyről a kontaktcsoportban júliusban sikerült megállapodni, nem tapasztalható haladás sem a 2015-ös minszki megállapodások, sem pedig „normandiai négyek” tavalyi párizsi csúcstalálkozóján meghozott döntések megvalósítása terén. A Kreml szerint ismételten elhangzott, hogy a rendezés alapját jelentő minszki megállapodásoknak nincs alternatívájuk, és hogy Kijevnek teljesítenie kell azokat. A felek megerősítették szándékukat, hogy folytassák együttműködésüket a minszki formátumban, egyebek között az orosz, a német, a francia és az ukrán első számú vezetők politikai tanácsadói szintjén.

A két vezető megállapodott, hogy az új koronavírus-járvány terjedése elleni együttműködés ügyében, beleértve a vakcinaügyi kérdéseket is, a két ország egészségügyi minisztériuma folytatja majd a kapcsolattartást. A telefonbeszélgetésről a TASZSZ-t Berlinben a kormányfői hivatal úgy tájékoztatta, hogy a Kreml által megnevezett témák mellett felmerült még Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus „incidensének” ügye is.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Camael
2020. december 07. 22:30
szar érzés lehet hogy a német cég az USA-ba szállítja a vakcináit
gallfec
2020. december 07. 19:56
Mi ??? Orosz vakcina ?? Jajjj ne ! ! ! Az méreg. Csak az amerikai, a Pfizer !! Ja ??? Mi?? Nem is rossz akkor ? Ja ? Jó az orosz , főleg ha van.. Ja ? Mi ?? Nem jó ?? De, mert van...Ja? Ja de-. ? Ja , nem.
Szerintem
2020. december 07. 19:04
Mindjárt jönnek az elmezavarodott moslékosok, de most az ellenkező irányba nyargalva. Hogy az az orosz vakcina mégis milyen jó volna, a Bundesmutyi is megmondta.
Szerintem
2020. december 07. 18:59
Na... a Putyin seggnyalója.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!