Na de ki alakít kormányt?

2020. december 07. 10:06

Klaus Iohannis inkább kiugrik a Cotroceni-palota tornyából, mintsem hogy kormányalakítási megbízást adjon a PSD-nek.

2020. december 07. 10:06
Fall Sándor

„Ha viszont Barnaék és Dacian Cioloşék megegyeznek a PNL-vel, amire az utóbbi hónapokban mindkét alakulat részéről megfogalmazódott nyilatkozatok alapján elég sok esély van, akkor együtt kábé 45 százalékuk lesz. Ha megfűzik az RMDSZ-t is (ez nem olyan nehéz, pár szépen hangzó magyarbarát ígérettel szinte minden pártnak sikerült az elmúlt 30 évben), akkor kényelmes, 50 százalék fölötti többségük lesz a parlamentben. Kelemen Hunor azt mondta vasárnap este, hogy jobbközép koalíciót tart kívánatosnak, ez pedig nem a PSD irányába mutat.

Ezt az előnyt pedig nem tudja behozni a PSD, hiába szövetkezne a választások nagy meglepetésével, a Románok Egyesüléséért Szövetséggel, az AUR-ral, amelynek az úz-völgyi katonatemetőben cirkuszoló, Románia és Moldova egyesülését követelő »nagy román hazafi« George Simion az elnöke és Dan Tanasă az egyik képviselőjelöltje (nem túl valószínű, hogy a PSD bevállalná a minden nyugati kancelláriában szalonképtelen pártot), vagy akár a Victor Ponta vezette PRO-Romániával (nem fog, Ponta utálja korábbi pártját, a PSD-t, és a politikai személyiségként igencsak halovány Marcel Ciolacu szocdem pártelnöknek sem hiányzik a közelébe egy magabiztosan kakaskodó Ponta, bár ki tudja…).

...

Elképzelhető, hogy egy bőven 50 százalék fölötti támogatottságú PNL–USR-PLUS–RMDSZ(–PMP) kormány alakul, amelyet a nemzeti kisebbségek képviselőházi frakciója is támogatni fog, ők ugyanis hagyományosan a kormányt támogatják a parlamentben. Ha még a Pro Romániát is megkörnyékezik, Ponta pedig igent mond, akkor a 60 százalékot verdesi alulról a koalíció ereje. (Na jó, egy ekkora, négy-öt pártból álló koalíciót igen nehéz lenne összehozni és főleg egyben tartani, akár rövid távon is, úgyhogy ezzel a 60 százalékkal valószínűleg csak elméletileg lehet számolni). Hogy arról ne is beszéljünk, hogy Klaus Iohannis inkább kiugrik a Cotroceni-palota tornyából, mintsem hogy kormányalakítási megbízást adjon a PSD-nek.”

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anonymtalan
2020. december 07. 12:57
"Klaus Iohannis inkább kiugrik a Cotroceni-palota tornyából, mintsem hogy kormányalakítási megbízást adjon a PSD-nek." Jó ugorjon!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!