Morawieczki: A jogállamiság kérdését és a költségvetést nem lehet összekeverni

2020. december 08. 17:24

A lengyel miniszterelnök szerint újabb uniós csúcstalálkozóra lehet szükség a költségvetés ügyében.

2020. december 08. 17:24
null

Újabb uniós csúcstalálkozóra lehet szükség a költségvetés ügyében - jelentette ki keddi varsói sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, megismételve, hogy tartja magát az Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen elfogadott budapesti nyilatkozathoz. Morawiecki újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az uniós források ügyében a költségvetési és a jogállamisági kérdéskört „nem szabad összekeverni”.    

„Ezt az álláspontot egyértelműen megerősítem” – tette hozzá.    

Megjegyezte: jogilag az Európai Tanács záró következtetései bírnak kötelező érvénnyel, nem pedig egy megállapodás. A lengyel kormányfő ezzel feltehetőleg az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának soros német elnöksége közötti, a jogállamisági feltételrendszerre vonatkozó megállapodására utalt, amelyet novemberben nagyköveti szinten, minősített többségi szavazással, lengyel és magyar ellenszavazat ellenére fogadtak el a tagállamok.    

Morawiecki lehetségesnek vélte, hogy a költségvetés ügyében az e heti uniós csúcstalálkozó után egy újabb állam- és kormányfői értekezletre lesz szükség. 

„Készülünk arra, hogy a tárgyalások, megbeszélések hosszú hónapjai következhetnek” – jelentette ki.

Hozzáfűzte: Varsó átmeneti uniós költségvetés eshetőségével is számol. „Ebben a szakaszban semelyik forgatókönyvet sem lehet kizárni” – fogalmazott. Arra a kérdésre, számol-e azzal, hogy a helyreállítási alapot 25 uniós tagállam részvételére szűkítenék, Morawiecki úgy válaszolt, hogy „különféle lehetőségekkel számol”. Aláhúzta: Lengyelország és Magyarország álláspontja a keretköltségvetés és a helyreállítási alap kérdésében egységes. Hozzátette: tartja magát az Orbán Viktor miniszterelnökkel aláírt budapesti nyilatkozathoz.   

„Szinte naponta tárgyalok a magyar miniszterelnökkel, de a soros német elnökséggel is” – mondta.

Kiemelte: ezen egyeztetések ténye „mit sem változtat” azon az állásponton, amelyet Lengyelország az uniós alapszerződésnek a jogállamiságról szóló 7. cikke, valamint az uniós eszközök lehívásának feltételrendszere közötti „demarkációs vonalra, teljes elválasztására” vonatkozóan megfogalmazott.

(MTI)

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2020. december 09. 05:01
De nem bizony.
Friedrich Ferdinand von Beust
2020. december 08. 21:00
Szeretek túrázni a történelmi Lengyel-Magyar közös határon. Tök vicces, hogy lehet kapni Kofolát is Euróért.
duzur
2020. december 08. 20:45
A német hírek szerint, ha e héten nem tágít a magyar és lengyel kormány a vétójától, a B-tervet valósítja meg az EU. Ugyanakkor, kifejezetten beleveszi Brüsszel a megállapodásba, hogy semmiféle migráns-befogadás nem lehet tárgya a jogállamisághoz való elkötelezettségnek. (Igy persze tárgytalan Orbán állandóan hangoztatott gyanúja...)
Biivisz
2020. december 08. 19:36
Már megint a lengyelek és a magyarok! '48, '56, '89. Mindig mi kezdjük. Ennek a két népnek van Európában gerince.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!