Mi áll a kóser vágás tiltása mögött?

2020. december 28. 09:51

Melanie Phillips szerint a nyugati modernitás vezérelvét, a szabad vallásgyakorlást hajították a szemétbe ezzel a döntéssel Európában.

2020. december 28. 09:51

A nyugat morális és kulturális relativizmusról szóló ideológiája annyira uralkodóvá vált, hogy teret adott a pogányságnak, és az állatok és a természet tiszteletét az emberiség elé helyezte – írta meg a Neokohn a Jewish News Syndicate-re hivatkozva. Hozzátették: az Európai Unió szeret a tolerancia, a szabadság és a civilizált értékek megtestesüléseként tetszelegni – ezúttal viszont a saját álcáját tépte le, hogy valami még visszataszítóbbat mutasson meg magából.

Előzmények

A portál emlékeztetett: az Európai Unió Bírósága fenntartja a kóser és a halal vágás tilalmát Belgium két régiójában. A szabály szerint az állatot el kell kábítani, mielőtt leölik, ezt pedig a zsidóság és az iszlám is tiltja. Az európai törvények eddig is csak elkábított állatok leölését engedélyezték, vallási okokból azonban el lehetett térni a szabálytól, kivéve Svédországban, Norvégiában, Izlandon, Dániában és Szlovéniában. Flandria és Vallónia, két belga régió 2017-ben vezetett be teljes tiltást, ami ellen az országban élő zsidók és muszlimok hiába tiltakoztak: az Európai Unió Bírósága nem döntött a javukra.

Kétségbeejtő kulturális üzenet

Ez a döntés nem csak más országokat sarkallhat a tiltásra, hanem kétségbeejtő kulturális üzenetet is hordoz. A nyugati modernitás vezérelvét, a szabad vallásgyakorlást hajították a szemétbe ezzel a döntéssel Európában – írja Melanie Phillips a Jewish News Syndicate-nek írt véleménycikkében.

Korábban az embert tekintették fontosabbnak, most az állatokat helyezik előtérbe

Megírták: nevetséges, hogy az állat elkábítása humánusabb lenne. Gyakran nem is hatékony, többször is át kell esnie rajta az állatnak, mire eszméletét veszti. Az európai húsüzemek még úgy sem számítanak humánusnak, ha elkábítják az állatot: gyakran vegyszereket pumpálnak beléjük. De ha az elkábítási procedúra nem sokban tesz hozzá az állatvédelemhez, akkor mégis miért erőltetik? Phillips szerint arról van szó, hogy míg korábban az embert tekintették fontosabbnak, most az állatokat helyezik előtérbe, hasonló tudatlansággal, szentimentalizmussal és álszentséggel. Az univerzalizmus uralkodó dogmája oda vezetett, hogy Európa nagy részén egyre inkább elutasítják a héber biblia előírásait, ez pedig morális zavart okoz az emberekben.

Vallásellenesség   

A véleménycikk szerint az EU, bár büszke arra, hogy a felvilágosodás eszméire, a liberalizmusra és a toleranciára épül, valójában a szekularizmusra és a vallások üldözésére esküdött fel. A liberalizmus és a tolerancia eszméje azoktól a brit filozófusoktól származik, akiknek a gondolkodására nagy hatással volt a biblia. Európa többi részén viszont a vallásellenességre épült a felvilágosodás, és az volt a vezérelv, hogy a józan ész csak akkor kerekedhet felül, ha elnyomja a vallást. Ez a vezérelv tartja magát az Európai Unióban is a mai napig – írta meg a Neokohn.

(Neokohn, Jewish News Syndicate)

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyisztor
2020. december 29. 02:29
Szóval gyöngytyúkot csak kinai importból, merthogy azt fojtják?
MayorAnna
2020. december 28. 16:14
Földbe mélytett Árpád-kori ház... Óhatatlanul fölidézte drága apám élményét a francia néplélekről, akik szrt '...a magyarok földbe vájt kunyhókban élnek...' (Apám 1925-30 között élt Párizsban.)
fintaj
2020. december 28. 15:49
A mai időkben nem lenne indokolt ilyen szigorú előírás, de a hagyomány, az hagyomány. Amelyik nép nem ragaszkodik hagyományaihoz, az előbb-utóbb elveszik!
fintaj
2020. december 28. 15:46
Dumáltok itt össze-vissza, biblia idézetek, cáfolatok meg mindenféle hülyeség. Arra senki sem gondol, hogy az előírások mögött a mediterrán, észak-afrikai térségnek megfelelő évezredes praktikus élelmiszer egészségügyi bölcsesség áll? Volt akkor hűtőszekrény? Nem volt. A hús csak megfelelően kivéreztetve, szárítva volt valameddig tárolható. Valószínű, hogy a disznó húsa még így is hamarabb romlásnak indult. A kovásztalan kenyér előírása is a klimatikus viszonyok alakult ki. Jobban teszitek, ha az előírások mögött bölcsességet keresitek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!