Ma van a migránsok világnapja

2020. december 18. 11:59

A migrációnak választásnak kell lennie, nem szükségszerűségnek – írja honlapján az ENSZ a nap kapcsán.

2020. december 18. 11:59
null

„Ez a világnap arról a legalább 150 milliónyi munkavállalóról szól, aki külföldön él és dolgozik. Ők jelentik az összes nemzetközi migráns kétharmadát. Vannak köztük menekültek és irreguláris vándorok is, de a többség bevándorló. Közéjük értendő honfitársaink százezres nagyságrendű tömege is, akik Európa más országaiban keresik kenyerüket, talán éppen azért, hogy itt élhessenek. A vészesen terjedő idegenellenesség és a migránsozás az ő életüket is megkeseríti” – írja a nap kapcsán a 444 helsinkifigyelő blogja. 

„Idén a migránsok nemzetközi napján ragadjuk meg a világjárványból való kilábalás lehetőségét, hajtsuk végre a biztonságos, rendezett és szabályos migrációval kapcsolatos globális paktumot, gondoljuk újra az emberi mobilitást, tegyük lehetővé a migránsok számára, hogy újjáéleszthessék a belföldi és külföldi gazdaságokat, és építsünk befogadóbb és ellenállóbb társadalmakat” – üzente reggel közleményében António Guterres ENSZ-főtitkár.

A nap kapcsán rövidfilmet is közzétettek, melyben felhívják a figyelmet a migránsokat a COVID19 járvány kapcsán érő stigmatizációra és diszkriminációra. „A mozgásban lévő emberek a szebb jövőben reménykednek. Kollektív felelősségünk egy biztonságosabb, ellenállóbb világ megteremtése. A migrációnak választásnak kell lennie, nem szükségszerűségnek” – írják az ENSZ esemény kapcsán kiadott közleményében. 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. december 21. 13:09
Migráljon, aki ezt kitalálta! A pokolba.
Dorset Naga
2020. december 19. 01:22
Van ennél lejjebb? Anyabaszók világnapja? Hnnn? csak egy picuri kérés a guglinak.
Rasdi
2020. december 18. 21:35
És a börtönlakók világnapját mikor határozzátok meg? Vagy a pedofilok világnapját?
Tibesz26
2020. december 18. 21:06
migránsok világnapja? inkább barbárok világnapja
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!