Leállt a forgalom Dover kikötőjében az új koronavírus-törzs miatt

2020. december 21. 09:33

Nincs jele annak, hogy a védőoltások kevésbé lennének hatékonyak az új variánssal szemben.

2020. december 21. 09:33
null

Leállt a Franciaországba tartó járműforgalom a délkelet-angliai Dover kikötőjében hétfőn, mert a francia oldalon nem fogadják a teherforgalmat a Nagy-Britanniában feltűnt új koronavírus-változat gyors terjedése miatt – írta meg a Portfolio.

Közölték: a doveri kikötői hatóság hétfő hajnali közleménye szerint a kompterminálokból további értesítésig sem a személy-, sem a teherjárművek nem tudják elhagyni Nagy-Britanniát.

A világ legforgalmasabb kompkikötői

A Portfolio hozzátette: a doveri kikötői hatóság hétfői közleménye szerint a francia oldalon elrendelt korlátozás várhatóan 48 óráig lesz érvényben. A Franciaországból Nagy-Britannia felé tartó forgalmat az intézkedés nem érinti. Dover és a szemközti Calais a világ két legforgalmasabb nemzetközi tengeri kompkikötője; a karácsonyi áruszállítási csúcsidőszakban naponta átlagosan tízezer kamion kel át a két dokk között.

A brit Élelmiszer- és Üdítőital-szövetség (FDF) vezérigazgatója, Ian Wright hétfői nyilatkozatában közölte: a Dover és Calais közötti átkelő teherforgalom felfüggesztése komoly fennakadást okozhat karácsony előtt a friss élelmiszerek nagy-britanniai kínálatában, illetve a brit élelmiszerek és italáruk exportjában. Wright szerint fennáll annak a kockázata, hogy a kontinensről nagy-britanniai célállomásra tartó kamionok sofőrjei sem lesznek hajlandók átkelni, ha attól kell tartaniuk, hogy nem tudnak visszautazni.

Az új vírustörzs

A portál megírta, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök szombat esti sajtótájékoztatóján jelentette be: az elsősorban Londonban és Délkelet-Angliában terjedő új koronavírus-variáns fertőzőképessége az eddigi vizsgálatok szerint akár 70 százalékkal is meghaladhatja a korábban azonosított változatokét. Hozzátették: szakértők azt is hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy semmi nem utal olyan módosulásokra, amelyek az új koronavírus-mutációt a korábbi változatoknál súlyosabb megbetegedések előidézésére tennék alkalmassá, és nincs jele annak sem, hogy az eddig kifejlesztett védőoltások kevésbé lennének hatékonyak az új variánssal szemben – írta meg a Portfolio.

(Portfolio)

Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makám
2020. december 21. 12:07
még tavaj le kellett volna wuhánt meg fél kínát atombombázni és akkor most nem lenne ez.
Csigorin
2020. december 21. 11:45
mi lezartuk mar a beutazast a britek felol?
Hájas Gerzson a buzik megríkatója
2020. december 21. 11:42
De jó érzés nézni trianon után száz évvel hogy döglődnek ezek a nyomorultak
Párhuzamos különvélemény
2020. december 21. 10:07
Kereskedelmi háború. Bosszú hadjárat a hard-Brexit-ért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!