Jogállamiság: Jourová szerint hónapok alatt meglehet az európai bírósági döntés

2020. december 11. 11:30

Gyorsított eljárásra számít az Európai Bizottság alelnöke.

2020. december 11. 11:30
null

Ahogy korábban mi is megírtuk, az uniós csúcsot követően a magyar és a lengyel kormányfő jelezte, hogy élni fognak a jogukkal, hogy az Európai Bíróság elé vigyék a jogállamisági mechanizmus kérdését. Orbán Viktor és Mateusz Morawieczki mellett Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is arról beszélt, hogy az előzetes normakontroll „nagyjából két évvel tolhatja el a rendszer hatályba lépését”.

Ezzel szemben azonban az Európai Bizottság alelnöke gyorsított eljárásra számít az Európai Bíróságon. A Politico tudósítása szerint Vera Jourová a döntést követően azt mondta, nem számít nagy késlekedésre abban az esetben, ha Magyarország vagy Lengyelország úgy dönt, hogy az uniós bíróság elé viszik a mechanizmust (amire egyébként a két tagállamnak a jogszabály kihirdetésétől számítva 2 hónap áll rendelkezésére).

„Megértem, hogy egyes tagállamok teljes jogi bizonyosságot akarnak szerezni az Európai Bíróságtól ilyen fontos ügyben. Ehhez joguk van” – fogalmazott a Bizottság igazságügyért felelő alelnöke a Politicónak e-mailben küldött közleményében. Ugyanakkor hozzátette azt is: arra számít, hogy az eljárás gyorsan lezajlik. Véleménye szerint itt sokkal inkább hónapokról, mintsem évekről beszélhetünk.

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bokros Birka
2020. december 13. 21:36
Szaros Gyuri bácsi vérbírói már felálltak a pénz a zsebükbe vagy a számlájukra érkezett? Ja a számla ellenőrizhető!
pitypang1125
2020. december 13. 19:56
Addigra te már nem leszel alelnök.
toef36
2020. december 12. 15:56
Jourova nemcsak Soroshoz, hanem a EU Bírósághoz is be van kötve...?
Bátya62
2020. december 11. 19:40
Szegény Jurova! Sajnálom őt, mikor vád alá került valami korrupciós ügyben a családja hátat fordított neki, tulajdonképpen megtagadták. Lehet csodálkozni, hogy flusztrált? De miért a mi kárunkra?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!