Görögország uniós fegyverembargót követel Törökországgal szemben

2020. december 07. 16:11

Szerintük nem állapot, hogy EU-tagállamok szállítanak Törökországnak hadianyagot, amellyel Ankara egy uniós tagországot fenyeget.

2020. december 07. 16:11

Görögország uniós fegyverembargót követel Törökországgal szemben a december 10-én és 11-én tartandó EU-csúcson – közölte hétfőn Sztéliosz Pecasz görög kormányszóvivő az ERT közszolgálati televízió műsorában. Kijelentette: nem állapot, hogy EU-tagállamok szállítanak Törökországnak hadianyagot, amellyel Ankara egy uniós tagországot fenyeget.

A görög kormányszóvivő hangsúlyozta: az EU elegendő időt biztosított Ankarának, hogy felhagyjon a provokációkkal a Földközi-tenger keleti medencéjében. „Törökország nem élt ezzel a lehetőséggel” – húzta alá Pecasz.

A Földközi-tenger keleti medencéjében az elmúlt években nagy kiterjedésű földgázmezőt fedeztek fel, amelyre több part menti ország, így Görögország, Ciprus, Törökország, Egyiptom és Izrael is szemet vetett. Ankara számos feltáró fúrást végeztetett, amivel kiváltotta a térség országainak haragját. Az Európai Unió (EU) állásfoglalása szerint a török kutatások sértik a nemzetközi jogot, miután olyan vizeken zajlanak, amelyeket Görögország és Ciprus saját különleges gazdasági övezetének tart. Nicosia és Athén is szuverenitása megsértésének tekinti a török próbafúrásokat. Brüsszel ismételten szankciókkal fenyegette meg a török vezetést.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2020. december 07. 17:59
Az, hogy melyik ország tartja a sajátjának az említett területet, semmit nem jelent. Gondolom a nemzetközi jog ilyen esetben is szabályozza, hogy a tengeren melyik terület kihez tartozik. Ha senkihez, akkor meg hiába ugrál a többi, aki még addig se jutott, hogy kutatófúrásokat végezzen.
békalepcse
2020. december 07. 17:33
Nagyon meg lennének büntetve a fegyver embargóval, legfeljebb nagyobb volumenre kapcsolják a saját fegyvergyártásukat. Talán emlékeztetőleg Az azeriek török és izraeli drónokkal aprították az örményeket és lehet tévedésből az oroszokat is néha.
Akitlosz
2020. december 07. 17:19
Görögország saját magát sem hajlandó megvédeni, ezrével zúdítja az illegális bevándorlók a többi európai országra. Ezért nem érdemel támogatást, sem segítséget. A világgazdaság 2 tehénen keresztül. Görög cég: Van két tehened, német és francia bankoktól kölcsönözve. Megeszed mindkettőt. A bankok a tejüket akarják begyűjteni, de nem tudsz nekik tejelni, ezért az IMF-hez fordulsz. Az IMF hitelez neked két tehenet. Megeszed mindkettőt. A bankok és az IMF a tejüket akarják begyűjteni, de nem tudsz nekik tejelni. Házon kívül vagy fejmosásért. Elképesztő ország.
nempolitizálok
2020. december 07. 16:53
Gusztustalanabb ennél az, hogy a görögök nem védik a határaikat, tárolják a bevándorlókat az EU-s közpénzekből. Az pedig pláne, hogy ez nem nagyon van nagydobra verve, ahogy a szerbek támogatása sem. Ez természetesen a MÁSOKTÓL átláthatóságot és jogállamot követelő EU-s ballibsiket is minősíti.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!