Florin Cîțut bízta meg a kormányalakítással Klaus Iohannis

2020. december 22. 19:49

Az elnök az erről szóló rendelet aláírása előtt újabb kormányalakítási egyeztetésre hívta a parlamenti pártokat.

2020. december 22. 19:49
null

A pártok parlamenti súlyának sorrendjében meghirdetett mostani konzultációra a legnagyobb frakcióval rendelkező, de koalíciós partnerek híján kormánytöbbséget alakítani képtelen Szociáldemokrata Párt (PSD) el sem ment, mondván, hogy az elnök már a választási kampányban részrehajló volt, előre eldöntötte, milyen kormányt akar, ezért a PSD nem akar részt venni ebben az „olcsó bohózatban”.

A koalíciós pártok – Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS, illetve a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) – elnökei és Florin Cîțu együtt érkeztek a keddi konzultációra, ahol átadták Iohannisnak a 2020-2024 közötti közös kormányzásról hétfőn megkötött koalíciós megállapodást. Iohannis szerint a jobbközép koalíció már a parlament alakuló ülése alkalmával is bebizonyította, hogy többséggel rendelkezik a parlamentben, következésképpen elfogadta közös ajánlatukat, és aláírta Cîțu miniszterelnök-jelölti kinevezését.

Iohannis bejelentését követően az elnöki hivatalban jelen lévő Cîțu megköszönte az államfő és a koalíció bizalmát, megígérte, hogy minden tőle telhetőt megtesz, hogy megőrizze a koalíciós kormány stabilitását, és az ország mielőbb kilábaljon az egészségügyi és gazdasági válságból. A kormányfőjelölt szerint a tárcavezetők jó szakemberek lesznek, konkrét feladatokkal, amelyek teljesítéséről háromhavonta számot kell adniuk. Cîțu az elnöknek is tisztességes és kiszámítható partnerséget ígért kormánya nevében az ország fejlesztését célzó közös célkitűzés elérésében. A miniszterelnök-jelöltnek elvileg tíz napja van, hogy a kormány névsora és programja számára bizalmat kérjen a parlamenttől, de a koalíciós pártok azt tervezik, hogy még karácsony előtt beiktatják az új román kormányt.

(MTI)

Címlapfotó: MTI/Baranyi Ildikó

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2020. december 23. 06:28
Jav :Csita
luisbathhelena
2020. december 23. 06:27
Csíra ME lett.....
választópolgár
2020. december 23. 00:21
Fekete Győr András román titkosügynök.
monuskaroly
2020. december 22. 23:00
Na mi a Citu Romániában?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!