Feltételezett gülenistákat buktattak le Törökországban

2020. december 09. 08:39

Törökországban 304 katona letartóztatását rendelték el a 2016-os, megakadályozott államcsínnyel kapcsolatban.

2020. december 09. 08:39
null

Törökországban 304 katona fogva tartását rendelték el egy „gülenista csoportot” célzó akcióban, amely a kormány állítása szerint a 2016-os puccskísérlet mögött áll – jelentette kedden az Euronews a török állami média híradására alapozva.

Az Anadolu hírügynökség szerint az ügyészek által vezetett nyomozás az Égei tenger partján lévő Izmir városában csapott le a hadsereg és a légierő tagjaira, akik állításuk szerint telefonbeszélgetést folytattak a gülenista mozgalom vezetőivel. Ennek nyomán 50 tartományban 198 embert tartóztattak le. A körözött gyanúsítottak között 295 katona, köztük öt ezredes van – jelentette az Anadolu.

Több száz katonatiszt és pilóta tölti már életfogytig tartó börtönbüntetését a 2016. júliusi, kudarcba fulladt puccs kapcsán Törökországban, melyben több mint 285 ember vesztette életét. Ankara szerint Fethullah Gülen muszlim klerikus, Recep Tayyip Erdogan elnök korábbi szövetségese áll az államcsíny hátterében. Ő vezeti azt a hálózatot, amelyet Ankara azzal vádol, hogy beszivárgott török ​​intézményekbe azért, hogy Erdogan kormányát megdöntse. Gülen, aki több mint két évtizede az Egyesült Államokban él, tagadja, hogy részt vett volna a puccskísérletben.

A puccs óta a hatóságok felkutatták Gülen híveit, és Törökország újkori történelmében soha nem látott mértékű tisztogatásokat hajtottak végre: 292 000 embert vettek őrizetbe, ebből 96 000 embert zártak börtönbe az elmúlt négy évben. Sürgősségi rendeletekkel több mint 130 000 közszolgát, többek közt tanárokat és rendőröket menesztettek állásaikból,

November végén 337 embert – köztük tiszteket és pilótákat – ítéltek életfogytiglani börtönbüntetésre a puccskísérlet fő perében.

Egy másik, Gülen feltételezett támogatóit célzó ankarai műveletben 21 embert tartóztattak le kedden, köztük sok katonai orvost.

A bírálatok szerint a letartóztatások és elbocsátások az Erdogan-kormány szélesebb ellenzékét is célba vették Törökország átfogó terrorellenes törvényeire hivatkozva. Az Anadolu hírügynökség szerint az izmiri művelet volt a legnagyobb a fegyveres erőknél szolgáló gyanúsítottak ellen mind azok számát, mind rangjukat tekintve.

(Euronews)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jóember
2020. december 09. 11:16
Erdogán elhatározta, hogy nem lesz még egy katonai puccs Törökországban, így mostmár hamarosan kalifává nevezheti ki magát, elhárult minden akadály. Sztálin is megirigyelhetné ezeket a koncepciós pereket, mert nem ez a mostani az első, rendezett már ilyet korábban is Erdogán, csak úgy preventíve. Atatürk meg már szilánkosra rugdosta a koporsóját kínjában, oda az életműve. Amikor meg kitérő válaszokat kap az EU-tól csatlakozás ügyben fel van háborodva, nem érti a dolgot, sőt fenyeget. (Bár ha belegondolok lehet, hogy hasznos lenne átadni neki az EU vezetését úgy fél évre próbaképpen, sokaknak kisebb lenne az arca egy időre) Törökország csatlakozása mostmár lehetetlennek tűnik, de lehet, hogy ezt már ők sem gondolják komolyan, nekünk meg egy rémképpel kevesebb. Mi lenne itt ha ezeket is bevennék? Nade ez még nem minden, Erdogán nem fiatal és nem fog örökké élni. Mi lesz, ha meghal? Nincs ellenzék, a hatalmi harc akár romba is döntheti az országot. Hallunk mi még Törökországról fúrcsákat hamarosan!
Robur
2020. december 09. 10:25
Békaemberek nem voltak?
B_kanya
2020. december 09. 09:13
Vajon kik akarták megpuccsolni kardogán szultánt és vajon próbálkoznak-e?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!