ENSZ-főtitkár: Véget kell vetni a modernkori rabszolgaságnak

2020. december 03. 07:45

António Guterres szerint ma is több mint 40 millió ember esik áldozatául a rabszolgaság valamilyen formájának.

2020. december 03. 07:45

A modernkori rabszolgaságra hívta fel a figyelmet az ENSZ főtitkára szerdán, felszólítva a világ kormányait, a civil társadalmat és a magánszektort, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy véget vessenek e szörnyű gyakorlatnak.

„A rendszerszintű rasszizmus ellen idén kirobbant tüntetések ráirányították a figyelmet a világban lévő igazságtalanságokra, amelyek gyökerei a gyarmatosítás és a rabszolgaság sötét múltjában keresendők” szögezte le António Guterres a rabszolgaság megszüntetésének világnapja alkalmából közzétett üzenetében. A főtitkár kiemelte, hogy az ENSZ-nek a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetre (ILO) hivatkozó becslései szerint ma is több mint 40 millió ember esik áldozatául a rabszolgaság valamilyen formájának, beleértve közel 25 millió kényszermunkást.

Hangsúlyozta, hogy az etnikai kisebbségek, az őslakosok és a migránsok különösen veszélyeztetettek, és a rabszolgaság formái közt említette a gyermekmunkát, a munkaerő-kizsákmányolást, az adósrabszolgaságot, az emberkereskedelmet, a kényszerházasságot és a gyerekkatonaságot is. Felszólította a világ kormányait, a civil társadalmat és a magánszektort, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy véget vessenek e szörnyű gyakorlatnak. A világszervezet 1949 december 2-án fogadott el az emberkereskedelmet, illetve mások szexuális kizsákmányolását tiltó egyezményt, amely 1951-ben lépett hatályba.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2020. december 03. 09:44
"Felszólította a világ kormányait" Aztán rágyújtott egy dohányra amit rabszolgák szedtek..
wrfri
2020. december 03. 09:39
Miért ellenezné bárki a rabszolgaság megszüntetését? Annyira kell az az olcsó Nike?
AKissLaci
2020. december 03. 09:18
Érdekes, hogy ezek az ún. "migránsok" olyan helyekről érkeznek, ahol pontosan ugyanolyan népek laknak, mint ők maguk. A Nagy Fehér Vadász ugyanis már vagy 70-80 éve kivonult ezekből a pöcegödör-országokból. (Mellesleg attól lettek pöcegödör-országok.) Akkor ki tartja őket rabszolgaként MOST? Ja, az más.
Kristály
2020. december 03. 08:58
Ez is meg a helyetese is Soros embere. Egymást tüntetik ki valami buzi érdemrendekkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!