Új atomalkut kötne Iránnal Joe Biden

2020. december 03. 08:36

Visszatérne a korábbi többhatalmi alkuhoz az amerikai elnök.

2020. december 03. 08:36

Az elnökválasztáson Donald Trump legyőzésével januárban elnöki hivatalába lépő demokrata politikus szerint a Trump által 2018-ban felmondott, 2015-ben kötött megállapodáshoz visszatérve tárgyalásokat kell nyitni további egyezményekről Teherán nukleáris programjának további korlátozása, illetve a meglévő korlátozások meghosszabbítása érdekében – írta az MTI.

Biden szerint a régió stabilizálásához az iráni atomprogrammal kell előbb foglalkozni – ugyanis ha az iszlám köztársaság atomfegyverhez jutna, az Szaúd-Arábiát, Egyiptomot és Törökországot is arra késztetné, hogy ilyen fegyvereket szerezzenek be – írta meg a Telex.

Hozzátették: az iszlám köztársaság jelezte, hogy kész maradéktalanul végrehajtani az egyezményt, amennyiben a következő amerikai elnök feloldja a Teherán ellen hozott szankciókat. Irán 2020 elején a maga részéről is felmondta az Egyesült Államok mellett Kína, Oroszország, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország és az EU által aláírt egyezményt, Trump pedig 2018 után széles körű szankciókkal sújtotta a teheráni rezsimet.

Biden hivatalba lépése előtt Teherán komoly presztízsveszteséget szenvedett el, miután a héten – vélhetően az izraeli titkosszolgálat – megölte az iráni atomprogram atyjának tekintett Mohszen Farizedét – írja a Telex.

(MTI, Telex)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fraktoaster
2020. december 03. 10:34
Erről Tyrion jut eszembe. Mikor gúnyosan kommentálta, hogy a családja (Lannister) békét akar kötni a Starkokkal, pont miután Eddard Starkot kivégeztette a pöcs Lannister király. XD
tevevanegypupu
2020. december 03. 09:55
Aha..azért senki ne felejtse el, hogy Biden alelnöke volt annak az Obamának, aki szétbombázta a Közel-Keletet és keresztények tízezreit szolgáltatta ki az iszlám államnak..tette tönkre Libiát, Sziriát..és világválságot okozott..mindezt egy Nobel békedíj birtokában..és a BLM mozgalom helyeslésével....Szóval csak óvatosan azzal az új atomalkuval is..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!