Átfogó vizsgálat indul a mecsetek ellen Franciaországban

2020. december 03. 15:35

Minden olyan mecsetet lezárnak a hatóságok, ahol bebizonyosodik, hogy radikalizálják a híveket.

2020. december 03. 15:35
null

Csütörtökön indul az akció, amelynek keretén belül több tucat mecsetet fognak átvizsgálni Franciaországban azzal a céllal, hogy visszaszorítsák a vallási radikalizmust – idézi a Reuters Gerald Darmanin francia belügyminiszter szavait. Darmanin közölte: a  Franciaországban található több mint 2600 muszlim imahely közül 76 olyan helyszínt fognak ellenőrizni, ahol fennáll annak a gyanúja, hogy radikalizálják a híveket. Amennyiben a gyanú beigazolódik, az adott imahelyet le fogják zárni a hatóságok. Az akció során többek között a mecsetek pénzügyeit és az imámok hátterét fogják vizsgálni.

– közölte Darmanin egy rádióinterjúban.

Emmanuel Macron francia az elnök a közelmúltban markánsabb hangnemet ütött meg a franciaországi muzulmán közösséggel szemben. Mint ahogy mi is beszámoltunk róla, ezen a héten fog találkozni a francia elnök és a Muszlim Tanács, amelynek alkalmával Macron a franciaországi imámoktól nem vár mást, mint hogy aláírják a „köztársasági értékrend kartáját”. Ennek lényege az, hogy nyilvántartásba vennék a Franciaországban tevékenykedő imámokat, s aki aláírja a szóban forgó kartát, akkreditációt nyerne a további hitéleti részvételre.

Címlapképen: Párizsi nagymecset. Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
David Lindenwald
2020. december 04. 03:16
Hm, Hm... Keves es kesö! Tüneti kezeles, a betegseget marad, Ami maga az iszlam...
Akitlosz
2020. december 03. 20:25
"Macron a franciaországi imámoktól nem vár mást, mint hogy aláírják a köztársasági értékrend kartáját. Ennek lényege az, hogy nyilvántartásba vennék a Franciaországban tevékenykedő imámokat, s aki aláírja a szóban forgó kartát, akkreditációt nyerne a további hitéleti részvételre." Régi módszer. Ezt már megtette a köztársaság szellemi elődje a keresztény papokkal 1790-ben.
fatman
2020. december 03. 20:04
"annak engedélyezése, hogy tízmillió arab - akikből aztán húsz-, majd negyvenmillió lesz - letelepedjen az országban, Franciaország végét jelentené" (Charles de Gaulle)
Rocktoberi
2020. december 03. 19:44
Ha Franciaországban 2.600 muszlim imahely van, akkor ez eső után köpönyeg. Esetleg a ledózerolásuknak lenne némi eredménye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!