A The Jerusalem Post szerint Izraelnek komoly problémája lehet a Biden-kormánnyal

2020. november 11. 11:50

Elvi problémák állnak fenn a Demokrata Párt és Izrael között.

2020. november 11. 11:50

A zsidó állam és az amerikai demokrata párt viszonyának megromlásáért sokan Benjamin Netanjahut teszik felelőssé – írja a The Jerusalem Post véleménycikke alapján a Neokohn. „Könnyebb olyasvalakivel harcolni, aki az ellenséged” – mondta vasárnap Izrael jobboldali táborának egyik magas rangú tagja azt a bejelentést követően, hogy Joe Biden demokrata párti jelölt megnyerte az elnökválasztást. Biden – magyarázta – Izrael régi barátja. De – tette hozzá – a volt alelnököt szükség esetén könnyebben lehet ellenségként ábrázolni. „Trump annyi mindent adott Izraelnek, hogy sokkal nehezebb volt megküzdeni vele például az olyanok miatt, mint egy palesztin állam létrehozása” – mondta. Bidennel ez szerinte könnyebb lesz.

Sokatmondó mémek

A beszélgetés sokatmondó volt — írja az angol nyelvű izraeli lap elemzője, Yaakov Katz. Először is megmutatta, hogy a jobboldali körökben milyen a választások utáni narratíva. Tzachi Hanegbi, a Likud veterán minisztere vasárnap este már komoly aggodalmának adott hangot Biden választásának Iránra gyakorolt esetleges hatása miatt, figyelmeztetve, hogy az izraeli-iráni konfliktushoz is vezethet. Aztán volt egy mém, amelyet a 20-as hírcsatorna közölt: a képen egy Hamász-terrorista ölel át egy Netanjahu-ellenes tüntetőt. A rajzon mindkét figura Biden-Harris zászlókat lenget. Az üzenet világos – a Hamász és a Netanjahu-ellenes tüntetők örülnek Biden győzelmének.

Fontos megjegyezni, hogy a 20-as hírcsatorna Netanjahu kedvenc csatornája, a Fox News egyfajta izraeli verziója. A Fox közismerten Trump kedvenc csatornája volt, egészen addig, míg nem Bident nevezte meg Arizona állam győzteseként. A 20-as hírcsatorna gátlástalanul jobboldali, és teljesen igazodik a miniszterelnökhöz és pártjához. Ez az egyetlen tévécsatorna, melynek Netanjahu rendszeresen ad interjúkat.

A progresszívek szerint Izrael nacionalista, populista, rasszista és túlságosan vallásos

Miért fontos ez? Azért, mert ha Netanjahu úgy akarja, akár válságot is képes kiváltani Biden megválasztott elnökkel. A kérdés pedig az lehet: Ön mit tart fontosabbnak – egy olyan vezetőt, aki ki tud állni egy ellenséges elnökkel szemben, vagy az izraeli-amerikai kapcsolatok megőrzését? De ha a napi politikát ki is vennék a képletből, Izraelnek akkor is komoly problémája lehet a Biden-kormánnyal. Ez nem azért van, mert Biden vagy Kamala Harris Izrael-ellenes volna. Mindez valami sokkal mélyebben gyökerező okra vezethető vissza: Izraelnek elvi problémája van a Demokrata Párttal.

Izraelnek a demokratákkal fennálló problémája nem titok, két irányból is ered – Izraelből, és az Egyesült Államokból egyaránt. Számtalan elemzés, közvéleménykutatás és szimpózium íródott a probléma megvitatására, de a lényeg abban foglalható össze, hogy Izraelt manapság progresszív körökben jobboldali, nacionalista, populista, rasszista és túlságosan vallásos országnak tartják. Elég azt megnézni, hogy az amerikai zsidók túlnyomó többsége (70–75%) Bidenre szavazott, míg Izraelben az elsöprő többség inkább Trumpot részesítette előnyben.

(Neokohn, The Jerusalem Post)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iIonah
2020. november 11. 15:41
Nem kell beszarni, megoldják!
G r o s w e n o r2
2020. november 11. 13:32
Az angolnak is. Ír származású és utálja Borist.
turáni sólyom
2020. november 11. 13:27
Jó hír ez! A világ legbefolyásosabb zsidóinak Izrael fontosabb, mint a liberális amerikai zsidók politikai véleménye. Tump-nak hatékony szövetségesei.... Várjuk csak ki a bírósági folyamat végét!
zara
2020. november 11. 12:56
ugyanmár, zsebükben van a demokratapárt is... az a jó választás ahol bárki győz te nyersz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!