Örmény hírszerzés: Egy csoport tisztségviselő meg akarta gyilkolni a miniszterelnököt

2020. november 14. 22:18

Letartóztatták Artur Vanecján korábbi nemzetbiztonsági vezetőt, Vahram Bagdaszarjánt, Örményország Köztársasági Pártjának frakcióvezetőjét.

2020. november 14. 22:18

Egy csoport korábbi tisztségviselő meg akarta meggyilkolni Nikol Pasinján örmény miniszterelnököt, és át akarta venni a hatalmat az országban, de tervüket sikerült megakadályozni – közölte az örmény nemzetbiztonsági szolgálat szombaton. Pasinján távozását tüntetők ezrei követelik a hegyi-karabahi konfliktust lezáró megállapodás aláírása miatt. Az egyezmény jelentős területi engedményeket tesz Azerbajdzsánnak Hegyi-Karabahban. A nemzetbiztonsági szolgálat közölte, hogy letartóztatták Artur Vanecján korábbi nemzetbiztonsági vezetőt, Vahram Bagdaszarjánt, Örményország Köztársasági Pártjának frakcióvezetőjét, illetve Asot Minaszján háborús önkéntest. Az elfogottakat azzal gyanúsítják, hogy meg akarták gyilkolni a kormányfőt, és át akarták venni a hatalmat az országban.

A hat hete tartó hegyi-karabahi konfliktust lezáró megállapodás értelmében Jereván november 15-ig átadja a kelabdzsari régiót Bakunak. November 20-ig az agdami régiót és a gazahi régió megszállt területeit, december 1-jéig pedig a lacsini régiót kell visszaszolgáltatnia, az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő folyosó kivételével. A Hegyi-Karabahból kivonuló örmény csapatok helyét orosz békefenntartók veszik át a frontvonal és a korridor mentén. Pasinján a hét elején azt mondta: nem volt más választása, alá kellett írnia az egyezményt a további területi veszteségek elkerülése érdekében. Az örmény kormányfő leszögezte: személyes felelősséget vállal a veszteségekért, de nem hajlandó lemondani.

Azerbajdzsán és Örményország, a két egymással szomszédos korábbi szovjetköztársaság között a Hegyi-Karabah hovatartozása fölötti vita miatt törtek ki ismét a fegyveres harcok szeptember 27-én. A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah 1996-ban kikiáltotta függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is.

(MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Burmin
2020. november 15. 09:25
Az örményeknek szerencséjük van hogy bevonultak az oroszok. Ahová bevonultak na onnan nem egyhamar vonulnak ki. Valamennyit mindkét fél nyert. Az örmények Hegyi-Karabah egy részét az Örményországba vezető összekötó folyosóval együtt. Az azeriek Hegyi-Karabah egy részét egykori azeri területeket Susa városát. Legtöbbet az oroszok...újabb támaszpont. Lásd Dnyeszter-mente...
zara
2020. november 15. 00:54
bizonyiték? ja az nincs...
Kofidisz Fapadopulosz visszatért
2020. november 15. 00:52
Hegyi-Karabah elvesztése a soros hálózat ajándéka az örmény nép számára. Érthetetlen, miért nem örülnek neki. Hálátlan népség. "Örményországban (2018) április első felében kezdődtek el a Pasinján szervezte tömegtüntetések, tiltakozásul az ellen, hogy a kormányzó köztársasági párt az államfői posztot tíz éven át betöltő, oroszbarát Szerzs Szargszjánt válassza kormányfővé. A volt államfő gazdasági teljesítményével elégedetlen ellenzék úgy vélte, az időközben életbe lépett, a kormányfői jogköröket kiterjesztő alkotmánymódosítás csakis Szargszján hatalmon maradását szolgálja. Az április 17-én kormányfővé választott volt államfő a tiltakozások hatására hat nap után lemondott posztjáról... A Jelk liberális pártszövetséget vezető, 42 éves Pasinján, a hatalmon lévő Köztársasági Párt ellen tízezres tömegeket megmozgató tüntetések szervezője pénteken bejelentette, hogy bojkottálnak minden parlamenti választást, ha a jövő héten nem őt választják meg ügyvezető kormányfőnek. A jereváni parlament a tervek szerint május 1-jén választ új kormányfőt."
Kofidisz Fapadopulosz visszatért
2020. november 15. 00:49
"Örményországban is jelen van a Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata, amely 1997-es alapítása óta 53 millió dollárt költött projektjeire. A 2018-as helyi, jelszavait tekintve demokratikus és korrupció-ellenes "bársonyos forradalom" is élvezte az Open Society Foundations - Armenia támogatását, a hatalomra kerülő Nikol Pasinjan kormányába pedig többen is bekerültek Soros helyi emberei közül. Örményország Biztonsági Tanácsának vezetője például Armen Grigorjan lett, aki korábban a Soros által finanszírozott Transparency International projekt-koordinátora volt. A diaszpóra-ügyi miniszter-helyettes pedig a Soros-alapítvány egy korábbi munkatársa, Babken Ter-Grigorjan lett."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!