Nizzai merénylet: Már hatan vannak őrizetben

2020. november 01. 15:02

Újabb két gyanúsítottat, egy 25 és egy 63 éves férfit állítottak elő.

2020. november 01. 15:02
null

Újabb két gyanúsítottat, egy 25 és egy 63 éves férfit állítottak elő, s ezzel hatra emelkedett azon őrizetbe vettek száma, akiknek közük lehet a nizzai Notre-Dame-bazilikában három napja késsel elkövetett, három halálos áldozatot követelő merénylethez - közölték vasárnap rendőrségi források.

A két férfit szombat délután vették őrizetbe egy olyan ember otthonában, akit néhány órával korábban már előállították. Ez utóbbi egy 29 éves tunéziai állampolgár, akit azzal gyanúsítanak, hogy többször is találkozott az elkövetővel, Brahím Iszávival.    

Még a merénylet napján, csütörtökön őrizetbe vettek egy 46 éves férfit, aki térfigyelő kamerák felvételei szerint előző este az elkövetővel beszélt. Pénteken két másik embert, egy 33 éves és egy 35 éves férfit is őrizetbe vettek, akik szintén közvetlen kapcsolatban álltak a merénylővel és egymással is. Az elkövetőt, a 21 éves tunéziai Brahím Iszávit még mindig nem tudták kihallgatni: válságos állapotban kórházban ápolják, miután a tett helyszínén a rendőrség éles lövésekkel ártalmatlanította. A férfi csütörtökön – az évnek azon a napján, amelyen a muszlim hagyomány szerint Mohamed próféta született – reggel a nizzai katolikus templomban Allah akbar felkiáltással két embernek, a 60 éves Nadine Devillers-nek és az 55 éves sekrestyésnek,  Vincent Loques-nak elvágta a torkát, a 44 éves brazil állampolgárságú Simone Barreto Silvát pedig késsel halálosan megsebesítette.    

Rendőrségi források szerint a tunéziai elkövető kedden érkezett Nizzába, és a térfigyelő kamerák felvételei alapján megállapítható, hogy szerdán feltérképezte a támadás helyszínét. A nyomozók szerint egyelőre korai lenne megmondani, hogy voltak-e segítői, illetve, hogy milyen motivációkkal érkezett Franciaországba. A támadónál talált két mobiltelefon kielemzése és a tunéziai szolgálatok nyomozása meghatározó lesz az ügyben. Brahím Iszávi – akinek a hazájában köztörvényes bűncselekmények miatt volt már dolga a rendőrséggel – szeptember közepén indult el Tunéziából, Olaszországon keresztül érkezett Franciaországba, és illegálisan tartózkodott az Európai Unió területén.

(MTI)

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Welszibard
2020. november 01. 20:30
A 2015-ös európai iszlám invázió során 5000 ISIS (Iszlám Állam) terroristát dobtak be tervezetten az EU-ba. Erre nem figyelt fel időben és kellőképpen egyetlen EU-s ország sem, mert el voltak foglalva a nagy tömegek befogadásával elszállásolásával, elosztásával. Ez az 5000 jól kiképzett alvó ügynök azóta is bőséges utánpótlását biztosítja az Iszlám Állam formálisan ugyan felszámolt, de a valóságban több országba is elhelyezkedett (egyébként nyugati egyetemeken is kiképzett) szalamista szellemi vezetésének (Tunézia, Csecsenföld, Erdogan óta Törökország, Algéria, Marokkó, stb.) A francia tanárt lefejező csecsen is ilyen alvó ügynök (ugyanis a kaukázusi muszlim vallású miniország, mely másfél milliós lakosú, nem felejti el Sztálin tettét, amikor az ország felét deportálta, majd Jelcin és Putin megszállását sem a 60.000 katonájával, amikor önállósodni akartak. Azóta is orosz bábkormányok vannak itt a jelentős olajkincs miatt. Búvópatakként folytatódik a harcuk az eloroszítás ellen, emlékezetesen a moszkvai metrós csecsen bosszú-terrorcselekmények.) Francia nyelvű arab kommentekben világosan kirajzolódik a két nagy tábor (laicizálódó arabok VS saria hívő arabok között). Ugyanis a szalafista mozgalom hívei (a korai cionizmushoz hasolító pánarab törekvés, mely az európai gyarmatosítók elleni harcot tűzte zászlajára és az ISIS-Iszlám Állam törekvésben csúcsosodott ki és ún. európai kizsákmányolástól mentes, modernizálódott arab önigazgatást akart). Az olajból meggazdagodott arab vezetőréteget korrupt, kollaboráló árulóknak tekintették, akik a jólétért eladták az ősi iszlám szellemiségüket a gyarmatosítóknak. Az európaiakkal "kollaboráló" arabokat az iszlám árulóinak tekintik és ennek értelmében pl. palesztin arabokat is kivégeznek, de Algériába és Marokkóba is elér a kezük. A Soros féle NGO-hoz hasonló hivatalos arab jogvédő szervezeteik Európában és a nemzetközi szervezetekben is ott vannak és a szalafista alvó ügynökök is itt vannak Európában. A francia-ellenes bojkottok és tüntetések is azt bizonyítják, hogy a 100 éve elkezdődött szalafista mozgalmak (az arabokat az iszlám jogrend alapján az európai gyámkodás alól szabadítani akaró fundamentalista törekvések) egyáltalán nem értek véget az Iszlám állam formális megsemmisítésével (ez Putinnak sem sikerült teljesen Csecsenföldön, a bábkormány ingatag). A közeljövő nagy kérdése, hogy a zömmel Franciaországba és a hivatalos iszlám jogvédő szervezetekbe (lásd: Soros-minta) beépült ISIS ügynökök képesek-e a laicizálódott, "kollaboráló" ("puha iszlám") arabokat radikalizálni vagy sem? Amíg nem találnak újabb anyaországot, addig ezt a harcot fogják folytatni a befogadó országokban. Nem kizárt persze, hogy az eddig Európa vagy USA kollaboránsnak tartott arab államok közül melyik lesz az újabb ISIS vállakozó?
Mandarin.
2020. november 01. 19:29
A terroristák keresztül kasul bejárják az EU-t, kellene már egy tökös katonai vezető, aki de Gaulle vagy Napóleon nyomába léphetne. Ideje lenne Franciaországot és a többi terrorizmussal fertőzött országot erővel megtisztítani az iszlamistáktól, ezenkívül a betolakodókat segítőket is keményen büntetni kellene. A terroristák azt szeretnék elérni, hogy Európa demokrácia helyett a diktatúrát válassza, ők nem félnek a haláltól, nem sajnálnak senkit, még élvezik is a vérontást.
iIonah
2020. november 01. 18:30
Természetesen a boltos a bűnös, akitől a kést vette. Esetleg azok a franciák, akik nem feküdtek előtte keresztben az utcán, amikor a székesegyház felé ballagott.
iIonah
2020. november 01. 18:27
És másfél hónap alatt senki sem tette fel neki azt a kérdést, hogy milyen jogon tartózkodik Franciaországban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!