Lengyel kormányszóvivő: Varsó az uniós szerződésekkel összhangban álló új javaslatokat vár

2020. november 17. 11:33

Piotr Müller szerint egyértelmű, Lengyelország és Magyarország nem fogadhat el olyan önkényesen kialakított jogi normákat, amelyek ellentétesek az uniós szerződésekkel.

2020. november 17. 11:33

Lengyelország olyan új javaslatokat vár az Európai Unió részéről, amelyek összhangban állnak az uniós szerződésekkel - jelentette ki kedden Piotr Müller lengyel kormányszóvivő, miután előző nap Lengyelország és Magyarország megvétózta az EU hétéves keretköltségvetéséről és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alapról szóló határozatot.

Pillanatnyilag olyan új javaslatokat várunk, amelyek összhangban állnak az uniós szerződésekkel, nem haladják meg a szerződésekben rögzített uniós hatásköröket, és megfelelnek azoknak az elveknek is, amelyekről a júliusi uniós csúcstalálkozón jutottak megegyezésre, amikor az állam- és kormányfők megállapodtak a költségvetésről" – mondta el a kormányszóvivő a lengyel állami rádiónak adott interjúban.

Hozzátette: egyértelmű volt, hogy Lengyelország és Magyarország nem fogadhat el olyan önkényes módon kialakított jogi normákat, amelyek ellentétesek az uniós szerződésekkel. A Dziennik Gazeta Prawna című lengyel lapban kedden közzétett közvélemény-kutatás eredménye szerint a lengyelek többsége támogatja, hogy a kormány vétózza meg az uniós költségvetést, ha a kifizetéseket jogállamisági feltételekhez kötik. A válaszadók 57 százaléka pártolta a vétót, és csak 20 százalék ellenezte ezt a lépést. A felmérés szerint 46 százalék elutasítaná azt az eljárást, amelyben a jogállamiságot érintő feltételekhez kötik az uniós pénzek folyósítását, viszont 37 százalék támogatná.

(MTI)

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Világlátó
2020. november 18. 10:11
Azért azt látni kell, hogy ez egy USA-Kína világháború része, mi "csak" belecsöppentünk, persze, mindkét nagyhatalom érdeke, hogy Európa tovább gyengüljön, ami tökéletesen sikerült. Európa a jelenlegi töketlen, liberális-kommunizmusba hajtó, inkompetens vezetőivel lassan ott tart, hogy világszinten már csak egy gyenge középhatalom.
szürkeSzarvas
2020. november 17. 15:53
A lengyelekben is feltámadt az életösztön. Elég udvariatlanul is tudnak beszélni,amikor a zsidók lenyomni igyekeznek őket. Es 40 millioan vannak. Majd fele,mint a Trump szavazoi. :)
fatman
2020. november 17. 14:21
a lengyelek a 2004-es csatlakozásnál is észnél voltak az agrárpénzekkel, csak a mocskos d209es Megyó árulta el őket...
balbako_
2020. november 17. 14:17
Világos beszéd - akárcsak a magyar álláspont - most vagy tessék visszatérni a jogokhoz nemcsak szóban tettekben is és eltörölni a jogellenes barom passzust.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!