Legalább 60 ember vett részt az iráni atomtudós meggyilkolásában

2020. november 29. 19:06

Komoly és kitervelt akció végzett Irán elsőszámú atomtudósával.

2020. november 29. 19:06
null

Komoly személyes és biztonsági presztízsvesztés Irán számára az iráni atomprogram atyjának tekintett Moszen Farizade meggyilkolása. Mint kiderült, a tudóst szinte már biztos, hogy izraeli titkosszolgálat iktatta ki, méghozzá több mint hatvan ember bevonásával. Az iráni atomprogram vezetője éppen Teherán elővárosába tartott, hogy találkozzon egy rokonával, amikor három autóból álló konvoja előtt felrobbant egy személyautó, melybe bombát rejtettek. A robbanás ugyan nem okozott kárt a konvojba, ugyanakkor testőrei tűzharcba keveredtek egy fekete furgonból kiszálló, illetve motorkerékpárral érkező körülbelül 12 fős csoporttal.
A tűzharcban nem csak Farizade, hanem civilek és testőrök is életüket vesztették. Teherán szerint az elkövetők közül is meghaltak páran, ám legtöbbjük el tudott menekülni a hatóságok megérkezése előtt. Az iráni vezetőség röviddel később Izrael „állami terrortámadásáról” számolt be, melynek oka az is lehetett, hogy komoly arcvesztés lehetett az eset Teherán számára, hiszen Irán szívében sikerült végrehajtani azt, szárazföldön, egy fokozottan védett személy ellen.

A New York Times nemrégiben részleteket is közölt az akcióról a Szombat szerint, melyben a Moszad, avagy az izraeli titkosszolgálat hatékonyságát elemezték. Mint kiderült, Farizedét legalább három golyó találta el, a legközelebbi kórházban nem tudták ellátni, ugyanis a Moszad áramkimaradást okozott, az út menti kamerákat pedig kikapcsolták, így a hatóságok nem értesültek a támadásról időben. Bruce Reidel, a CIA egykori, Izraelben szolgálatot teljesítő szakembere a lapnak úgy fogalmazott, a Moszad még gyorsan, kihasználva az átmeneti állapotot, Biden beiktatása előtt, Trumppal egyetértésben hajt végre akciókat Irán ellen egymás után.

Fotó: Moszen Farizade a kép jobb szélén (MTI/ EPA/ A legfőbb iráni vezető hivatala)

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
01234567890
2020. november 30. 16:58
Teherán hazudik, ma már távirányítású géppuskát emlegetnek amit biztosan több ezer km-ről irányítottak. Mi van, ha valamilyen ok miatt az iráni állam öltem meg a fizikust? Ilyen még nem volt a világtörtélemben.
Gépész53
2020. november 30. 15:12
"Teherán szerint az elkövetők közül is meghaltak páran" Egy ilyen, saját áldozatokkal járó akció nem vall a Moszadra. Lehet a szervező, de nem a végrehajtó. Nem beszélve arról, ha tudták, hol lesz az illető, a Moszadnak minden olyan technikai eszköz a rendelkezésére áll (drónok), amellyel sokkal kisebb kockázattal kivitelezhető lett volna az akció. Szerintem a nemzetközi sajtó is csak találgat. Nyilván felmerül a cui prodest? - és ez elsősorban Izrael.
ujujuj
2020. november 30. 13:47
Jó, ha kipuffogtam mahgunkat, hogy terrorakció így, gyilkosság úgy, ha mélyen a lelkembe nézek, nem tudom sajnálni, hogy az iráni atombomba program hátráltatást szenved. Ha a muzulmánvilág kezébe atomfegyver kerül, azzal nagyon közel kerülünk a harmadik világháborúhoz. De inkább a világvégéhez.
formaegy
2020. november 30. 11:43
Tudjátok, én pedig azt mondom, hogy Izraelnek semmi köze nem volt hozzá! Hamarabb kinézem az európai gyilkos nyugattól egy jó kis kidolgozott (Amerikával?) tervként végrehajtott gyilkolást, mivel ezeknek mindegy, hogy a honfitársaikat nyírják, vagy az arabokat! Ne feledjük, hogy ami Közel-Keleten zajlik az éppen az Eu-i nyugati gyilkos bandának, és Amerikának köszönhető! Amerikának most Biden alatt szüksége lesz újabb háborúkra, hiszen a fegyveripar ami jó zsíros befektetés. Az Eu-i nyugati férgeknek szintén. Mit ezeknek egy gyilkosság, ha azt követni fogja egy jó kis zsíros pénzes háború. Csak a történelem. Nyugat Európa= USA= háborúk, polgárháborúk. A mai napig ezt csinálják. Az a nyugat lenne ártatlan aki éppen Európa lakosait gyilkoltatja minden szemrebbenés nélkül? Az a nyugat lenne ártatlan ahol napjainkban hegyre-halomra gyilkolják a zsidókat?! Ugye milyen egyszerű Izraelre kenni? No ebben nagyon jók. Aljasságukat, gyilkosságokat másra kenni. Csak valahogy hamarabb kiderül az igazság, mint azt ők gondolnák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!