Izraeli ügynökök végeztek az al-Kaida második legfontosabb emberével

2020. november 14. 07:07

Abu Mohammed al-Maszrit három hónappal ezelőtt Teheránban két, motorkerékpáron ülő férfi lőtte le.

2020. november 14. 07:07
null

Amerikai kérésre izraeli ügynökök végeztek még augusztusban az al-Kaida terrorszervezet parancsnoki ranglétrájának második emberével, akit azzal vádoltak, hogy segített kitervelni az Egyesült Államok két afrikai nagykövetsége elleni 1998-as merényletet – írta pénteken a The New York Times titkosszolgálati tisztviselőkre hivatkozva. Az amerikai lap értesülése szerint Abdullah Ahmed Abdullahot, mozgalmi nevén Abu Mohammed al-Maszrit három hónappal ezelőtt Teheránban két, motorkerékpáron ülő férfi lőtte le.

Maszrit korábban az al-Kaidát jelenleg vezető Ajman az-Zavahri utódjának tekintették. A The New York Times szerint megölését eddig titokban tartották. Egyelőre nem világos, hogy az Egyesült Államoknak milyen szerepe lehetett az egyiptomi születésű férfi augusztus 7-i „likvidálásában”. A lap úgy tudja, hogy az amerikai hatóságok évek óta nyomon követték Maszrit és a terrorszervezethez tartozó más társait Iránban. Amerikai hivatalos forrásból egyelőre nem sikerült megerősíttetni az értesülést.

Irán azonban szinte azonnal reagált a kijelentésekre. Teherán tagadta az amerikai lap értesülését. Az iráni külügyminisztérium szombaton közleményt adott ki, amelyben azt írták: „Washington és Tel-Aviv hazugságok és a médiába kiszivárogtatott hamis információk útján időről időre megpróbálja összekötni Iránt az efféle csoportokkal (mint amilyen az al-Kaida), azért, hogy elfedjék a saját felelősségüket ennek a hálózatnak és a régióban működő más terrorszervezeteknek a bűnös cselekedeteiért”.

(MTI)

Fotó: Zakir Muszát, az al-Kaida iszlamista terrorszervezet Anszár Gazuat-ul-Hindi nevű kasmíri sejtjének vezetőjét ábrázoló felsőt visel egy férfi egy rajtaütés helyszínén, a Kasmír India által ellenőrzött részében levő Dadaszara faluban 2019. május 24-én. Az előző napon az indiai biztonsági erők megölték az épületben a 25 éves Muszát. (MTI/ EPA/ Farúk Hán)

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zara
2020. november 15. 00:52
propaganda... az irán elleni háborura készitink fel a népet...
Robur
2020. november 15. 00:07
Még, hogy Irán nem terrorista állam.
Spiltyu
2020. november 14. 20:24
képtelenségnek tarton hogy izraeli ügynökök ilyen akciót végrehajthassanak iránban... be sem tudnának jutni az országba
civis72
2020. november 14. 16:40
Ha Putyin csinálná így akkor mi lenne ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!