Hivatalosan is ünnepnap lett Romániában a trianoni békeszerződés évfordulója

2020. november 18. 14:11

„Teljesen haszontalan, a román többség hatalmát fitogtató és eképp bűntudatáról árulkodó törvényről van szó” – reagált Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

2020. november 18. 14:11
null

Kihirdette Klaus Iohannis román államfő azt a törvényt, amely a „trianoni szerződés napjává” nyilvánítja június 4-ét Romániában – közölte szerdán a román elnöki hivatal. A jogszabály szerint ezen a napon a történelmi esemény jelentőségét népszerűsítő rendezvényeket tartanak, amihez az állami és helyi hatóságok logisztikai vagy költségvetési támogatást nyújthatnak. A trianoni szerződés jelentőségét tudatosító tudományos, oktatási, kulturális rendezvényekről a román közszolgálati médiának is be kell számolnia. A kormánynak és a helyi hatóságoknak gondoskodniuk kell arról, hogy június 4-én kitűzzék a köztereken Románia nemzeti lobogóját.

A törvényjavaslatot a román diplomáciát 2012 és 2014 között irányító Titus Corlatean szociáldemokrata szenátor terjesztette a parlament elé, amely május 13-án nagy többséggel – 21 ellenszavazattal és 25 tartózkodással – szavazta meg, hogy Romániában hivatalos ünneppé váljon – az első világháborút lezáró, Magyarországot területe kétharmadától megfosztó – békeszerződés évfordulója. „A trianoni szerződés nemcsak Erdélynek az anyaországhoz, Romániához történt visszatérését szentesítette jogilag, hanem a térség többségi román lakosságának politikai és polgári jogait is elismerte” – írta a törvénytervezet indoklásában a szociáldemokrata szenátor. Szerinte ez a dokumentum képezi a kétoldalú román-magyar kapcsolatok alapját, és úgy értékeli: a mai Európai Unióban elfogadhatatlan minden olyan próbálkozás, amely „a történelem átírására és revizionista álláspontok hangoztatására irányul”.

A tervezet képviselőházi vitája során Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke úgy értékelte:

teljesen haszontalan, a román többség hatalmát fitogtató és eképp bűntudatáról árulkodó törvényről van szó.

Ami száz évvel ezelőtt történt, az a román nemzetnek érthetően nagy örömet szerez, a magyar nemzet és a romániai magyarok számára óriási veszteség, és ezt a tényt a román parlament által hozott Trianon-törvény sem tudja megváltoztatni – mutatott rá az RMDSZ elnöke. A román törvényhozók arra számítottak, hogy Klaus Iohannis kihirdeti a törvényt a trianoni szerződés idei századik évfordulója előtt. Az elnök azonban előbb alkotmányossági óvást emelt a jogszabály ellen, majd miután az alkotmánybíróság elutasította a kifogásait, visszaküldte a jogszabályt megfontolásra a parlamentnek.

Alkotmányossági óvásában Iohannis azzal érvelt, hogy a törvény sérti a diszkrimináció tilalmát és a polgárok jogegyenlőségét garantáló előírást, felülvizsgálati kérelmében pedig azt kifogásolta, hogy a törvénytervezet autentikus és tartalmas közvita nélkül született, és arra figyelmeztette a parlamentet, hogy Romániának EU-tagállamként nyitottnak kell lennie a párbeszédre, éretten kell kezelnie a megosztó témákat, és ebben nagyfokú felelősségük van az állami intézményeknek. Miután a törvényhozás másodszor is változatlan formában erősítette meg a Trianon-törvényt, az államfő már nem tagadhatta meg hatályba léptetését.

(MTI)

(Nyitókép forrása: MTI/EPA/Robert Ghement)

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jason Bourne
2020. november 19. 11:53
"Trianoni békeszerződés" Nagy tévedés: békediktátum. A szerződés az két fél kölcsönös akaratán alapul, ennél szó se volt ilyesmiről. És hogy mennyire volt "békeszerződés" az összes Versailles-is diktátum az 20 évvel később meg is mutatkozott.
celoke
2020. november 18. 21:03
Rendelkeztek június 4-éna román zászló kitűzéséről... Kiknek? Munténiában, Ilfovban, Dobrudzsában a cigányoknak? Székelyföldön a magyaroknak? A román termőföldeket, cégeket, szolgálatást felvásároló holland, német, ausztrál, magyar befektetőknek? Azt ünneplik, hogy Románia népességfogyásban Moldáviával együtt Európai első? Önáltatás az egész. A normálsi románok meg fogják a fejüket, hogy az IMF megtiltotta Romániának a devizahitleesek megsegítését, a román család "támogatás" gyerekenként 20 ezer Ft-nyi lej családi pótlék (na vajon kiknek...), azzal kalap. Épkézláb beruházás enm valósul meg, emrt fent a pénz lopják el, lent meg a lumenek viszik az építőanyagot. Az eredetileg az Airbusnak indult helikoptergyárat egyszerűen széthordták a cigányok. Nagyon úgy fest, hogy újabb 100 év múlva már a hazatérés ünnepe lesz Székelyföldön... A megmaradt "kifli2 egxy rászán meg a román cigányok fognak valamilyen "nemzeti" ünnepet tartani...
Coccothraustes
2020. november 18. 20:33
A románok félnek a magyaroktól. Tudják, hogy összelopott országban élnek.
Coccothraustes
2020. november 18. 20:32
Nem lesz ennek jó vége románok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!