Uniós "belügy" kapcsán ütközhet össze Biden és Johnson

2020. november 09. 18:58

Joe Biden leendő demokrata párti elnök és Boris Johnson brit kormányfő épp utóbbi zászlóshajó projektje, a belső piaci törvény tekintetében látszanak összeütközni. Johnson egyelőre elzárkózik az irányváltástól, miközben politikai kérdések tekintetében közeledne. 

2020. november 09. 18:58
null

Míg Donald Trump elnök külpolitikája megengedő volt Boris Johnson „kreatív” jogértelmezésével kapcsolatban, az látszik körvonalazódni, hogy Joe Biden és a brit kormányfő közel sincs egy platformon, már ami utóbbi presztízsprojektjeit illeti.

Különösen igaz ez Boris Johnson Internal Market Billjére (belső piaci törvény), amellyel kapcsolatban az Európai Unió legfőbb problémája az, hogy a nemzetközi jog szerződési alapelveit felrúgva, egyoldalú feltételeket szab a kölcsönösen kialkudott eredmények alkalmazása helyett.

Egy fokkal specifikusabb, de szintén jelentős kritikája az Európai Uniónak Johnson törvényével kapcsolatban, hogy az adott esetben arra adna

felhatalmazást a brit miniszterek számára, hogy önállóan szabják meg, hogy mely áruk forgalmazása vámköteles-e Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi része között, és melyeké nem. 

Az északír-ír-brit kérdés márpedig a Brexit-tárgyalások egyik neuralgikus pontja. A három nép között hosszú idő után békét és politikai stabilitást az úgy nevezett Nagypénteki Egyezmény (Good Friday Agreement) hozott, amely megnyugtatóan rendezte az a határvitát, amely az északíreknek az Egyesült Királysághoz való tartozása okozott.

A The Times elemzése viszont arra enged következtetni, hogy

Joe Biden és Boris Johnson között - már ami a kurrens témákat illeti - épp az ír-északír-brit-kérdés mentén keletkezhet feszültség.

Biden ugyanis ír felmenőkkel rendelkezik, ennek megfelelően pedig az ír politikai közösségekkel saját hazájában, az Egyesült Államokban is mindig is szimpatizált. 

Biden nyilatkozataiból pedig az következik, hogy a demokrata politikus úgy értelmezi a szigetországi eseményeket, hogy Johnson belső piaci törvényéből a megállapodás nélküli Brexit, abból pedig a Nagypénteki Egyezmény vívmányainak veszélyeztetése következik. 

Boris Johnson egyik államtitkára, George Eustice úgy véli egyébként, hogy Biden nem érti teljesen, hogy mi is a miniszterelnök valódi célja az Internal Market Bill-lel. „A törvény célja épp hogy biztosítsa a jogbiztonságot és a belső piac integritását az Egyesült Királyságon belül – ennek megfelelően pedig [az Internal Market Bill] funkciója valójában épp a Nagypénteki Egyezmény védelme. A törvény ugyanis gazdasági és szociális stabilitást biztosít Észak-Írországnak.” – nyilatkozta a politikus. 

A The Guardian szerint a legtöbb amerikai demokrata párti politikus alapvetően ellenségesen viszonyul Boris Johnson irányába. Azt követően, hogy Johnson gratulált Bidennek, Tommy Vietor, Barack Obama korábbi amerikai elnök szóvivője például úgy reagált, hogy „sosem fogjuk Önnek megbocsátani Obamát minősítő rasszista nyilatkozatait, továbbá a Donald Trump szolgalelkű kiszolgálását.”

Ahogy arra a lap is rámutat, Biden és Johnson valóban nem lesznek egymás „lelki társai”, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Biden saját bevallása szerint arra törekedne, hogy egyfajta hídszerepet töltsön be egy meglehetősen változatos szempontok szerint polarizált világban. Éppen ezért elemzők arra számítanak, hogy

biztonságpolitikai kérdések, illetve Kína és Oroszország megítélése mentén várható a politikai párbeszéd megindulása a két fél között.

Visszatérve az Internal Market Bill kérdésére: Johnson elzárkózóan reagált arra a kérdésre, hogy tervez-e irányváltást az Internal Market Bill kapcsán. Mint nyilatkozta, „a parlament saját programtervének megfelelően halad előre”, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az Internal Market Bill a parlament alsóházánál „átment”, s a jogszabály második olvasata következik.

Johnson tehát megállapodás nélküli Brexit ide vagy oda, egyelőre tartja magát saját zászlóshajó projektjéhez – magyarán ragaszkodik az Internal Market Bill elfogadásához.

Az azonban jelzésértékű lehet, hogy Biden politikai kommunikációja „felvette az ír szálat”,

személyes érintettségét hangsúlyozva ugyanis a leendő demokrata párti elnök közvetlen beavatkozási jogot kreálhat egy egyelőre tisztán európai kérdésbe.

Dobozi Gergely

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Salamander
2020. november 13. 04:01
Manfred Weber egy ócska kis gerinctelen szarjankó. A liberálisok közt lenne a helye mert az, ráadásul igen szélsőséges libsi. A néppárt is elvörösödött és elzöldült, így egy liberális neomarxista zöldkoalíció lett belőle. Itt tart ma az EU vezető csapata. Elment az eszük.
lemez
2020. november 13. 04:01
Az éjszaka Mandfréd Webert kérdezte a riporter,hogy mit szól a populista Tramp bukásához.Nagyon örült neki,mert igy Anglia nehezebben tud megegyezni Amerikával,a vámok ,szabadkereskedem terén,igy az eu rögtón jobb pozicióba jut a tárgyalások során.Mindig megkérdöjelezem,mitól néppárt.
matykox
2020. november 13. 04:01
Hogy is van köze bidének egy UK belügyhöz?? Vagy már az EU is bidé?
ittésmost
2020. november 13. 04:01
Jonson már megint elvesztette a fésűjét
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!