Az EU dél-európai tagállamai a migránsok kötelező elosztását akarják

2020. november 25. 19:09

Homályosnak találják a „szolidaritási mechanizmust”.

2020. november 25. 19:09

Az Európai Unió dél-európai tagállamai elégedetlenek az Európai Bizottság migrációs tervével, hiányolják belőle a bevándorlók kötelező széttelepítését a közösség országaiba – adta hírül szerdán több hírügynökség, miután betekintést nyert abba a közös levélbe, amelyet a négy ország kormányfői küldtek az unió vezetőinek.

A tengeren érkező illegális bevándorlók zömét fogadó Görögország, Olaszország, Spanyolország és Málta szerint a migránsok kötelező szétosztása az EU egész területére benne kell, hogy maradjon a közös bevándorlási stratégiában, mert  – szerintük – ez a fő eleme a tagállamok közti szolidaritásnak. A „négyek” úgy ítélik meg, hogy a bizottság terve „szigorú és részletező” a migránsok érkezésével küszködő országok felelősségének leírásában, ám „homályos a szolidaritási mechanizmus” kifejtésében.  

„Nem nehezedhet az EU egészét érintő migrációs nyomás az illegális bevándorlás frontvonalországaira” – áll a vitairatban. Készítői közvetlenebb politikai párbeszédet sürgetnek azokkal az országokkal, amelyekből a migránsok kivándorolnak.

A dpa német hírügynökség emlékeztet rá, hogy a bizottság szeptemberben közzétett javaslata nem tartalmaz kötelező migránsszétosztási rendszert, jóllehet a dél-európai négyek remélték, hogy benne lesz, ám a visegrádi négyek – Lengyelország, Csehország, Magyarország és Szlovákia – határozott ellenzése ezt meghiúsította. Kötelező széttelepítés helyett a bizottság a frontországok segítésének más módjait, egyebek közt parti őregységek küldését javasolja, vagy a  menekültnek nem minősülő, pusztán jobb életszínvonal reményében útnak indult, úgynevezett gazdasági migránsok deportálási költségeinek megosztását.

Az AFP francia hírügynökség diplomáciai forrásra hivatkozva közölte, hogy a levelet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke mellett Angela Merkel német kancellárnak címezték – mint az EU soros elnökségét betöltő ország vezetőjének –, továbbá Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EMM195
2020. november 26. 10:45
Hülye olaszok. Kellett nektek tűrni Salvini félreállítását? Nem mentetek tűnteni új választásért. Akkor egyétek a migrijeiteket.
Kompenzátor
2020. november 26. 10:39
Ki kell lépni az EU-ból, nincs más lehetséges út egy normális jövőbe. A GDP, a vámmentesség, az autógyárak másodlagosak, nélkülük is van élet, de az EU-n belül hamarosan nem lesz.
Szerintem
2020. november 26. 06:31
A lakosság etnikai összetételének erőszakos megváltoztatása. Volt már ilyen a történelemben. Engem Sztálinra és Hitlerre emlékeztet.
Szerintem
2020. november 26. 06:21
Mi a gond? Van rájuk jelentkező. Melyik kónyörgött a napokban, hogy szerinte még sokkal több se lenne elég? Meg amelyik felső határ nelkül?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik