Az amerikai kormány jóváhagyta F-35-ös vadászbombázók eladását az Egyesült Arab Emírségeknek

2020. november 10. 19:47

Elemzők úgy értékelték, hogy a fegyvervásárlás egyfajta „jutalom” a diplomácia áttörésért.

2020. november 10. 19:47

Az amerikai kormány jóváhagyta F-35-ös vadászbombázók eladását az Egyesült Arab Emírségeknek – jelentette be kedden kiadott közleményében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Az amerikai diplomácia vezetője közölte: 50 utolsó generációs F-35-ös lopakodó vadászbombázó eladásáról döntöttek 23,37 milliárd dollár értékben. Közleményében Mike Pompeo leszögezte: utasítására a külügyminisztérium hivatalosan is értesítette a kongresszust a fegyvereladásról. Az Egyesült Államokban törvényhozási felhatalmazás szükséges a kormányzat bármilyen fegyvereladásához. Az Emírségek Bahreinnel együtt augusztusban kötött – amerikai közvetítéssel – békemegállapodást Izraellel, és Donald Trump amerikai elnök ezt követően jelezte egy sajtókonferencián, hogy az Öböl-menti, hét kis monarchiából álló szövetség érdeklődött a Lockheed Martin Corp F-35-ös vadászgépeinek megvásárlása iránt. Elemzők úgy értékelték, hogy a fegyvervásárlás egyfajta „jutalom” a diplomácia áttörésért.   

Benny Ganz, a zsidó állam védelmi minisztere szeptember közepén Washingtonban tárgyalt, és az egyeztetéseken szóba kerültek az Emírségeknek tervezett fegyvereladások is. Az amerikai tárgyalópartnerek akkor biztosították az izraeli minisztert, hogy az Egyesült Államok továbbra is fenntartja Izrael katonai fölényét a térségben, mert ez az amerikai-izraeli védelmi kapcsolatok egyik sarokköve.Mark Esper akkori amerikai védelmi miniszter leszögezte: az Egyesült Államok elkötelezett ez iránt, és az amerikai kormányzat „megóvja Izrael biztonságát”.

(MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jóember
2020. november 11. 06:13
"Az amerikai kormány jóváhagyta F-35-ös vadászbombázók eladását az Egyesült Arab Emírségeknek - jelentette be kedden kiadott közleményében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter." Ez egyik oldalról jó üzletnek látszik, de mit tudnak ezzel az 50 géppel csinálni az arabok? A többi arabot riogatják? Mert mást nem tudok elképzelni. Izrael környékére biztos hogy nem fognak menni, mert valószínűleg még félúton magától lezuhannak, lőni se kell rájuk. Arra viszont nagyon jó, hogy mostmajd a többi arab is akar magának ilyet, majd egymást basztatják, viszont beindul az üzlet Amerikában.
néhai Ch.Pilot
2020. november 10. 22:57
Na, akkor majd ezekkel bombáznak minket, amikor az EU elleni muszlim invázió már totális szakaszába lép... Kösz!
Akitlosz
2020. november 10. 21:50
"Elemzők úgy értékelték, hogy a fegyvervásárlás egyfajta jutalom a diplomácia áttörésért. " Mert az "elemzők" mit nem adnának el 23,37 milliárd dollárért?
apika2
2020. november 10. 20:43
Két dolog. Géped ad, nem technológiát. Annyi fejlesztést ad bele amennyit jónak lát, és nem veszélyezteti szövetségi érdekeit. Még egy szoftvert se tudnak önállóan frissíteni, és ezek a fránya szoftverek időnként igénylik az ilyet... Természetesen egy csavart is akkor kapnak a géphez a burnuszosok, ha engedelmesek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!