Trump még idén ki akarja vonni Afganisztánból az amerikai katonákat

2020. október 08. 21:18

Jelenleg körülbelül 8600 amerikai katona állomásozik az ázsiai országban.

2020. október 08. 21:18
null

Az Egyesült Államoknak már „karácsonyra” ki kellene vonnia a maradék katonáit Afganisztánból – közölte Donald Trump amerikai elnök helyi idő szerint szerda este, mindössze néhány órával azt követően, hogy Robert O'Brien nemzetbiztonsági tanácsadó bejelentette, a jövő év elején 2500-ra csökkentik az afganisztáni haderő létszámát. Az Egyesült Államok és az afganisztáni tálib lázadók között februárban létrejött megállapodás értelmében az amerikai katonáknak 2021 májusáig el kellene hagyniuk a dél-ázsiai országot.

Karácsonyra haza szeretnék vinni a katonákat

Washington júniusban 8600-ra csökkentette afganisztáni hadereje létszámát, amelyet novemberig 4500-ra terveznek leszállítani.

– írta az elnök a Twitteren.

Szakemberek szerint egyelőre nem egyértelmű, hogy konkrét utasításról vagy csupán törekvésről van-e szó, a bejelentés azonban tovább gyengítheti az afgán kormány pozícióját a tálibokkal folytatott tárgyalásokon. Abdulla Abdulla, a tálibokkal folytatott béketárgyalásokat felügyelő afgán nemzeti megbékélési tanács elnöke Trump kijelentésével kapcsolatban azt mondta: Afganisztánnak időre van szüksége, hogy elemezze az amerikai katonák kivonásáról szóló nyilatkozatot, mindazonáltal a túl korai csapatkivonás negatív következményekkel járna az országra nézve. „El fog tartani egy kis időbe, mire megemésztjük” – jelentette ki egy újdelhi eseményén. „Meg fog történni egy nap, természetesen, és Afganisztánnak képesnek kell lennie megállnia a saját lábán, de ha ez túl korai, annak meglesznek a következményei” – tette hozzá. Az afgán elnöki palota nem nyilatkozott Trump kijelentésével kapcsolatban.

Jelenleg körülbelül 8600 amerikai katona állomásozik az ázsiai országban

Mohamed Naím, az afgán kormányellenes tálibok egyik szóvivője Trump bejelentését az amerikaiak és a radikálisok közti békemegállapodás megvalósítása felé tett pozitív lépésnek nevezte. Társa, Zabihullah Mudzsáhid a Twitteren osztotta meg a mozgalom közleményét, amely egyúttal leszögezi, hogy a tálibok a maguk részéről továbbra is készek betartani a megállapodás rájuk eső előírásait.

November 3-án lesz az amerikai elnökválasztás, és az újraválasztásra készülő Trump régóta hangoztatja, hogy le kell zárni „a nevetséges vég nélküli háborúkat”. Az amerikai kormány idén februárban a katari fővárosban, Dohában írta alá az afganisztáni megbékélést is célzó megállapodását a tálibok képviselőivel. Az egyezmény egyebek közt – biztonsági garanciákért cserébe – kilátásba helyezi a nemzetközi haderő kivonását Afganisztánból.

Jelenleg körülbelül 8600 amerikai katona állomásozik az ázsiai országban. Az Egyesült Államok és szövetségesei a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően avatkoztak be katonailag Afganisztánban, amelyet akkor a tálib szélsőségesek irányítottak, akik Washington szerint menedéket adtak az al-Kaida terrorszervezet vezetőjének, Oszama bin Ladennek. Az afganisztáni háború az Egyesült Államok történetének leghosszabb fegyveres konfliktusa.

(MTI)

Címlapkép: MTI/EPA/Zurab Kurcikidze

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!