Norvégia letelepedési engedélyt adott egy hatóság elől menekülő lengyel férfinak

2020. október 13. 09:21

A norvég bíróság szerint a lengyel igazságszolgáltatás „átpolitizálódott”, nem működik a fékek és ellensúlyok rendszere.

2020. október 13. 09:21
null

Rafał Gaweł’ – írja a Guardian – 2019 januárjában menekült el családjával a kelet-lengyelországbeli  Białystokból, miután a bíróság két év börtönbüntetésre ítélte csalás, aláírás-hamisítás illetve pénzügyi dokumentumok meghamisításának vádjával. A férfi tagadja a vádakat, szerinte őt az általa alapított rasszizmus- és xenofóbia-ellenes szervezet tevékenysége miatt üldözik – közölte az Index.

Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes arra hívta fel a figyelmet, hogy a Rafał  Gaweł pénzügyei miatt indított nyomozás még az előző, „liberális” kormányzat alatt kezdődött.

Norvégia kifejezetten ritkán ad engedélyt letelepedésre európai országok politikai menekültjeinek. Harminc éve, a rendszerváltás óta  Rafał  Gaweł az első lengyel, akinek kedvezően bírálták el a kérelmét. A két éven át tartó eljárásban a norvég bíróság kimondta, hogy a lengyel igazságszolgáltatás „átpolitizálódott”, nem működik a fékek és ellensúlyok rendszere, és nem képes hatékonyan szankcionálni a szélsőjobboldali szervezeteket. Maga a férfi az AP hírügynökségnek azt mondta, az életét mentette meg a döntés. Az eljárásban ő minden létező dokumentumot átadott a norvég bíróságnak, szóval a testület tisztában volt vele, hogy kit fogad be az ország – tette hozzá.

A férfi, a felesége és a kislánya egy évre kapta meg a letelepedési és a munkavállalási engedélyt. Lengyelországban utoljára 2005-ben volt hatalmon baloldali kabinet, azóta a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) vagy a Polgári Platform (PO) adta a mindenkori kormányfőt.

Kép forrása: Facebook

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. október 14. 05:23
Ha egy országban nem a kommunisták vannak hatalmon az nem ok a disszidálásra. Sőt!
Akitlosz
2020. október 14. 05:22
bizonyára át akarja műttetni magát norvéggá. Arra valahogyan nagyon tud ügyelni az összes "menekült", hogy az övénél gazdagabb országba meneküljön.
gacsat
2020. október 13. 16:25
A lengyelek is menedékjogot adtak valami norvégoknak, akik az ottani idióta családpolitika miatt menekültek Norvégiából. Mondjuk tényleg nem voltak százasok. Ha valaki jobban emléxik az esetre, írja már meg.
hakos
2020. október 13. 15:50
Szóval ha szabadon akarsz csalni és sikkasztani, akkor alapíts egy rasszizmus- és xenofóbia-ellenes szervezet.. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!