Nem csitul az iszlám világ felháborodása a Mohamed-karikatúrák miatt

2020. október 27. 11:35

Macront sátánizmussal vádolják, tüntetnek Irakban, Pakisztánban, a Gázai övezetben és Törökországban is.

2020. október 27. 11:35

Az iráni külügyminisztérium kedden bekéretett egy francia diplomatát a Franciaországban nemrég megjelent, Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák miatt, amelyeket a szaúdi külügyminisztérium is bírált. Több iszlám országban tüntetéseket tartottak, amelyeken a demonstrálók Emmanuel Macron francia elnököt is ostorozták. Az iráni külügyminisztérium egyik munkatársa az ország állami médiájának azt mondta, sajnálatos, hogy Franciaország nem szab gátat „az iszlám ellen a szólásszabadság örve alatt terjedő gyűlöletnek”. Franciaországban azt követően publikálták a Mohamedet ábrázoló karikatúrákat, hogy október 16-án egy csecsen iszlamista Párizs közelében megölt és lefejezett egy tanárt, aki a szólásszabadságról tartott óráján bemutatta a képeket a diákjainak. A meggyilkolt Samuel Paty búcsúztatóján Macron azt mondta, Franciaországban ezután is lehet a karikatúrákat publikálni, és az ország megvédi szekuláris értékrendjét a radikális iszlámmal szemben.    

Macront sátánizmussal vádolják

Párizs válaszlépését Teherán meggondolatlannak minősítette, a keményvonalas Vatan-e-Emrúz című iráni újság pedig Macront keddi címlapján ördögként ábrázolta. A francia kormánynak a merényletre adott válaszát elítélte a szaúdi külügyminisztérium is, közleményében leszögezve: a királyság elutasít minden, az iszlámot a terrorizmussal összemosó célzást, és elítéli a Mohamedre vagy bármelyik prófétára nézve sértő karikatúrákat. Bangladesben az ország egyik legnagyobb iszlamista pártjának számító Iszlami Andolan Banglades (IAB) szervezett tüntetést a karikatúrák ellen kedden, a dakkai rendőrség közlése szerint csaknem 40 ezren vonultak az utcára, a tüntetők Macront sátánizmussal vádolták. A szervezők felszólították a kormányt, küldje haza a francia nagykövetet. „Franciaország a muszlimok ellensége, így az őt képviselők is azok” – jelentették ki a szervezet részéről.    

Az egész iszlám világ forrong

Tüntetéseket jelentettek Irakból, Pakisztánból és a Gázai övezetből, valamint Törökországból is, amelynek elnöke, Recep Tayyip Erdogan korábban azt mondta, Macronnak ki kéne vizsgáltatnia az elmeállapotát. Erdogan megjegyzésére válaszul Párizs a hét végén hazarendelte ankarai nagykövetét. Az ügyben megszólalt a szunnita iszlám legfőbb vallási központjának számító egyiptomi al-Azhar egyetem is. Az intézmény részéről úgy vélték, az iszlám elleni támadás egy tervezett politikai kampány része, amely a vallást használja fel politikai csaták megnyerésére. Több iszlám országban a francia termékek bojkottjára szólítottak fel, Kuvaitban sok üzlet máris levette polcairól a francia árukat, Katarban pedig az ország állami egyeteme lemondta a tervezett francia kulturális fesztivált. Mohammed Moussaoui, a legfőbb franciaországi iszlám szervezet, a CFCM elnöke szerint Franciaországban nem üldözik a muszlimokat, s ezért arra szólította fel a híveket, hogy védjék meg hazájuk érdekeit e bojkottal szemben.

(MTI)

Összesen 149 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MayorAnna
2020. október 28. 15:05
Elnézést a késedelemért, de piacon voltam, meg egyéb bevásárlásokon. Életkorodat illetően nem sokat tévedtem. Tisztelet a szüleidnek hogy kb. 45-46 évesen nekivágtak annak a nagy kalandnak. Mire én kijutottam Amerikába, már 42 voltam-kicsit már túlkorosnak tartva magam, de hát, nem volt lehetőségem előtte. Neked sem lehetett könnyű 19 évesen újból egy idegen világba csöppenni azok után, hogy ezen egyszer már átestél tízévesen. A szüleid áldozatát, ha valaki-én át tudom érezni:-kis híján belepusztultam, mikor a fiam átment a nyugati partra Seattle-be. Nagyszerű reunion lehetett a szüleiddel Ausztriában, pláne közel egymáshoz. Magam is hálás vagyok a sorsnak, hogy drága anyám kétszer egy-egy évet tölthetett velünk, mely időszakokról-később másoktól visszahallva-bizonyára kis túlzással úgy emlékezett: élete legszebb két éve volt...ott ünnepeltük együtt a 80. születésnapját, majd négy év múlva a 84.-et. Hogy bátyám élete hogyan alakult volna Amerikában, ezen gondolom, ő sem rágódott sokat már a későbbiekben. Elfogadta, amit adott Providence. (Sose értettem, miért nem ment Franciaországba, lévén, hogy '54-ben végzett az Idegen Nyelvek Főiskoláján francia/arab szakon.) Remélem, családod/gyerekek jól vannak!
annamanna
2020. október 28. 00:51
AZ ISZLÁM A SÁTÁNIZMUS.
savrena
2020. október 27. 18:12
Megoldási javaslatok. 1. Nincs Mohamed. 2. Nincs provokáció. 3. Egyik sincs. Magam részéről a 3.
forsteandretredjemann
2020. október 27. 14:00
Nemsokára megint Gloire. Csak éppen mjd-nek fogják írni és Mijad-nak fogják ejteni. De Gaulle 58-ban mondta a híres Algerie francaise beszédet. 62-ben letette a fegyvert a francia hadsereg. Állítólag Thiry vagy másik OAS alapító mondta, hogy Algír régen úgy nézett ki mint Marseille, 40 év múlva Marseille fog úgy kinézni mint Algír. Igazuk lett. Sőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!