Macron sokkoló bejelentésre készül: kijárási tilalom Párizsban?

2020. október 14. 09:49

Szerda este jelenti be az új intézkedéseket.

2020. október 14. 09:49
null

A koronavírus-járvány „tragédiával fenyegető” második hullámának megfékezésére Emmanuel Macron francia államfő sokkoló bejelentéseket  tesz szerda este – jelezte az elnöki hivatal. Kijárási korlátozás, ágazatonkénti célzott szigorítások, a tömegközlekedés korlátozása mellett minden lehetőség az asztalon van – jelezte az Elysée-palota a védelmi tanács keddi ülése után, miközben Jean Castex miniszterelnök az illetékes kormánytagokkal vitatta meg azokat az újabb korlátozásokra vonatkozó elképzeléseket, amelyeket szerda este jelent be a köztársasági elnök. Sajtóértesülések szerint a regionális, illetve helyi karantén bevezetése egyelőre nincs napirenden, de Emmanuel Macron olyan szigorú intézkedéseket fontolgat, mint amilyen a Francia Guyanán március óta érvényben lévő kijárási korlátozás.    

A BFM hírtévé értesülése szerint jóllehet a kérdés még nem dőlt el, az elnöki hivatal azt vizsgálja, hogy Párizsban bevezethető-e este 8 órától kijárási tilalom. Az intézkedés hatékonyságát illetően azonban kérdéses, hogy mennyire fogadnák el a párizsiak, illetve, hogy milyen gazdasági károkat okozna az éttermek, a színházak, a mozik korai bezárása, a tömegközlekedés leállítása. Az sem egyértelmű, milyen eszközökkel tudják a hatóságok betartatni a kijárási tilalmat. Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter az RTL kereskedelmi rádióban mindesetre kizárta, hogy az államfő bejelentése érinteni fogja az általános és a középiskolákat, de a jelenleg a legfőbb járványgócoknak számító egyetemekről nem tett említést.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/AFP/Ludovic Marin

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vidėken újrakezdő
2020. október 14. 20:51
Tételezzük fel, hogy az őslakosok betartják a szabályokat, az újak nem. Akkor utóbbiak veszélyeztetik a lakosságot, el lehet járni ellenük - esetleg kiutasítással. Majd meglátjuk, mi keveredik ki ebből a kijárási tilalomból.
Palakon
2020. október 14. 14:39
Hat, aki teheti gyorsan parkoljon be az udvarra.
kisgul
2020. október 14. 14:31
Na majd a kijárási tilalomról lesz vita az újfranciáklakta negyedekben!
luzitanxaver
2020. október 14. 12:34
Jusqu'ici tout va bien?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!