Kirgiz válság: Szadir Zsaparov ellenzéki vezetőt kinevezték miniszterelnöknek

2020. október 10. 15:55

Az október eleji választások óta uralkodik belpolitikai zűrzavar a közép-ázsiai országban.

2020. október 10. 15:55

A kirgiz parlament kinevezte miniszterelnöknek Szadir Zsaparov ellenzéki vezetőt szombaton, véget vetve ezzel az október 4-i választások óta uralkodó belpolitikai zűrzavarnak a közép-ázsiai országban.

A volt szovjet tagköztársaságban múlt vasárnap választásokat tartottak, amelyeken az államfőhöz közel álló pártok kerültek be a törvényhozásba. Végül az eredményeket érvénytelenítették, miután a választáson induló 16 párt közül 11 is közölte, hogy nem ismeri el őket.

Ezt követően tömeges tüntetések kezdődtek a fővárosban, Biskekben és több vidéki nagyvárosban. A különböző politikai táborok közötti utcai összecsapásokban több mint 1200 ember megsebesült és egy meghalt.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kopa
2020. október 11. 03:42
Ez most forradalom volt? Akkor most jön a boldogság, béke, jólét és szabadság? Lett a 2010-es évek arab tavaszaiból, posztszovjet majdanaiból, vagy latin-amerikai csetepatékból sikertörténet valahol?
Csigorin
2020. október 10. 23:03
szoval a valasztasi eredmenyek helyett legyen egy alku az ellenzekkel...
Menhetten
2020. október 10. 17:44
Orbán Viktor legfrissebb közleménye szerint Magyarországnak működnie kell, ezért tárgyalt a kirgiz elnökkel, Szooronbaj Dzsejenbejovval, ( azóta megbukott kedves vezetővel) akivel egy ötvenmillió dolláros magyar-kirgiz fejlesztési alapról állapodtak meg. Kirgizisztán legendás termékei , melyek rég hiányoztak az üzletek polcairól és a széles tömegek újra élvezhetik a legendás produktumokat, úgymint az összecsukható kumiszadagoló, a 2 és 4 személyes instantjurta, az elemes teveherélő valamint a jakfaggyúval töltött krémvirsli , mind mind népeink barátságát jelképezik. Előre elvtársak ! Kirgizisztán egy szerencsétlen, az oroszok, a törökök és a kínaiak között ingadozó ország, az egy főre jutó nemzeti jövedelme a magyarnak alig 6-7%-a. Vajon mit akarhat tőlük Orbán? Ha csak azt nem, hogy "körbehízelegjék" őt mint a "fejlett rokon" "nagy" vezetőjét. Egyben tájékoztatom az origót, a fidesz seggéből és közpénzen fenntartott megbízható hírforrást, hogy Kirgizisztán sajtószabadság tekintetében jobban áll (ha nem is sokkal), mint Magyarország!
Kristály
2020. október 10. 16:45
Korai az öröm. Majd meg látják mit teljesítenek ,igérgetni a legkönmyebb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!