Ferenc pápa Assisi városában írta alá új enciklikáját

2020. október 03. 21:07

Ferenc pápa hét éve tartó pápaságának harmadik enciklikájáról van szó.

2020. október 03. 21:07

A testvériség és a társadalmi barátság a témája Ferenc pápa harmadik, Mindannyian testvérek című enciklikájának, amelyet az egyházfő Szent Ferenc városában, Assisiben írt alá.

Ferenc pápa a Szent Ferencről elnevezett bazilikában bemutatott mise végén, a szent sírjánál írta alá új enciklikáját. Október 3-ra esik Szent Ferenc halálának évfordulója. Az enciklika szövegét a pápa vasárnap délben mondott beszéde után hozzák majd nyilvánosságra. A katolikus egyházfő által kiválasztott témájú körlevélről van szó, melyet a püspökökhöz, papsághoz és a hívőkhöz intéz. A Mindannyian testvérek (olaszul Fratelli tutti) kezdetű enciklika a szegények szentjeként ismert Szent Ferenchez kötődik, akitől a 2013-ban megválasztott egyházfő a nevét is kölcsönözte. Az idézetet Szent Ferenc műve, az Intelmek egyik sora ihlette: „Figyeljünk, mindnyájan testvérek, a jó pásztorra, aki juhai megmentéséért a kereszt gyötrelmét vállalta”.   

Ferenc pápa hét éve tartó pápaságának harmadik enciklikájáról van szó

A hitről szóló a Hit világossága (latinul Lumen fidei) 2013-ban jelent meg XVI. Benedek nyugalmazott pápával együttműködésben. A második enciklika, a 2015-ben a teremtett világ védelméről közölt Áldott légy! (Laudato si) volt, amely szintén Szent Ferenchez kötődött.    Ez az első enciklika az egyház modern történetében, amelyet a pápa nem a Vatikánban írt alá. Az első enciklika, amely járvány alatt született. Ferenc pápa a koronavírus teremtette pandémia februári kezdete óta most először hagyta el a Vatikánt.

Vatikán-szakértők úgy vélték, Ferenc pápa nem véletlenül választotta Assisit az emberek közötti testvériség, valamint a betegek, szegények iránti szolidaritás üzenetét hirdető enciklika aláírásához: Szent Ferenc városát kívánta szembeállítani az újabb korrupciós botrányoktól sújtott Vatikánnal, amely botrányok szeptember végén Angelo Becciu bíboros lemondásához vezettek.   

Nőszervezetek tiltakozásukat fejezték ki az enciklika olaszul hímnemű címe ellen. A Vatikán hangsúlyozta, hogy Szent Ferenc eredeti 13. századi szövegét idézték, és tartalmában az enciklika egyáltalán nem diszkriminálja a nőket.

(MTI)

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nibiru
2020. október 04. 06:50
:)) A teológiai doktorija helyett úgy látom enciklikákat alkot.....
Bell & Sebastian
2020. október 04. 00:43
Három Szent Ferencet ismerek, az elején még arról volt szó, (mintha maga mondta volna), hogy Xavéri Szent Ferenctől (India, Japán, Kína) vette a nevét, aki szintén jezsuita (a rendalapító titkára) volt, ám baszk származású, míg ő maga olasz, a szülei révén. Most meg azt látom, hogy mégsem, hanem Assisi. Van még a Paolai, mint harmadik. Vagy én vesztettem el a fonalat, vagy újratervezés volt a Vatikánban.
Takita
2020. október 03. 22:56
Arra sem ártana már Vatikánban odafigyelni, hogy Európában erősen nyomul az ortodoxia. Pl. ami Erdélyben történik az gyakorlatilag vallásháború az általuk "rómainak" nevezett vallások ellen. (Egy példa a vegyes házasságokból a gyerekek ortodoxok lesznek. Lassan már minden faluban épül egy beton-ortodox templom, a nagyobb helyeken katedrális.) Néhány száz évvel ezelött sokkal aktívabbak voltak a pápák, ha híveik védelméről volt szó.
néhai Ch.Pilot
2020. október 03. 22:18
Az idézetet Szent Ferenc műve, az Intelmek egyik sora ihlette: "Figyeljünk, mindnyájan testvérek, a jó pásztorra, aki juhai megmentéséért a kereszt gyötrelmét vállalta." Érdekes! I. Luci-fer-enc pápua megnyilvánulásai sokszor pont arra engednek következtetni, hogy ő nemhogy a kereszt gyötrelmeit nem vállalja juhai megmentéséért, hanem egyenesen magasról sz... - elnézést - tesz juhai megmentésére. "A Vatikán hangsúlyozta, hogy Szent Ferenc eredeti 13. századi szövegét idézték, és tartalmában az enciklika egyáltalán nem diszkriminálja a nőket." A Vatikán mentegetőzik. Ezt a gyengék szokták tenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!