Egyre sürgetőbb az iszlám radikalizmus elleni fellépés Franciaországban

2020. október 08. 19:28

Emmanuel Macron francia államfő múlt pénteki bejelentését követően az iszlamista szeparatisták újabb merénylete is megmutatta, hogy a francia hatóságok egyre nagyobb nyomásra számíthatnak belföldön a szélsőséges csoportok részéről.

2020. október 08. 19:28
null

Ahogy arról korábban is írtunk, Emmanuel Macron francia elnök múlt pénteken programot hirdetett az iszlám extrémizmus felszámolására az országban. Ahogy arról a Spectator is beszámol, az elnöki bejelentésre meg is érkezett a szeparatisták válasza Lyonban.

Október 3-án az esti órákban 12 maszkos fegyveres intézett jól koordinált támadást egy Lyon városához közel eső településen (Rillieux-la-Pape) található templom ellen.

Az erőszakosan fellépő elkövetők autókat gyújtogattak, s egy gépjárművet a templom homlokzatának vezettek azzal a szándékkal, hogy felgyújtsák az épületet.

Ugyan nem jártak sikerrel, de ámokfutásukat folytatva buszmegállókat rongáltak, a helyszínre riasztott tűzoltókat pedig kövekkel dobálták meg.

Alexandre Vincendet, Rillieux-la-Pape polgármestere Facebook-közleményében felháborodottságának adott hangot adva tájékoztatta a közvéleményt, hogy felvette a kapcsolatot a belügyminiszterrel a további egyeztetések céljából. „Az eset a szeparatizmus megnyilvánulásának tekinthető. A Köztársaság azonban az országon belül mindenütt otthon van, ezért soha nem adjuk meg magunkat.”

Az esetet Gérald Darmanin belügyminiszter „a Köztársaságot ért sokkhatásként” értékelte.

A lyoni eset kapcsán a politikus leszögezte, hogy a város térsége személyi és tárgyi megerősítést kap. Tette ezt a régióban tett látogatása során, amelynek során felkereste a lyoni érsek ügyvezetőjét, illetve Rillieux-la-Pape megye imámjával is találkozott, biztosítva mindenkit arról, hogy az ott lakók számíthatnak a köztársaság szolidaritására.

A radikális iszlám elleni harcnak Macron javaslata adna új lendületet,

amellyel az elnök célja, hogy felszabadítsa a Franciaországi iszlámot az „idegen befolyás” alól. Az iszlamisták célja ugyanis az elnök szerint, hogy ellen-társadalmat képezzenek Franciaországon belül, s ahogy arra Macron is utal, idáig úgy tűnik, siker övezi a tevékenységüket.

Kamel Kabtane a Rhône megyei mecsetek tanácsának elnöke szintén elítélte a történteket, az elkövetők magatartását egyértelműen bűncselekménynek minősítve. Közleményében kiemelte, hogy ezek az események épp akkor állandósítják a gyűlöletet az országban, amikor Franciaországban a testvéries együttélést kellene elősegíteni. Mindemellett elítélően fogalmazott azokról, akik káros ideológiától vezérelve imahelyek ellen intéznek támadásokat, rontva ezzel a békés együttélés esélyeit.

Amint arról a Spectator beszámol,

a keresztény szimbólumok ellen irányuló támadások közel sem példa nélküliek Franciaországban.

Csak 2017-ben a hatóságok 1038 ilyen jellegű esetet regisztráltak, amely szám a következő évben 1063-ra emelkedett.

A lap megjegyzi: ezek közül a támadások közül nem mindegyik köthető a radikális iszlámhoz. Amikor a párizsi Notre-Dame székesegyház baleset folytán lángokban tört ki, egy francia antifához köthető szervezet a következő szavakkal üdvözölte az esetet: „csak az az egyház [templom] fényeskedhet, amelyik lángokban áll.”

Dobozi Gergely

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hóvirágcsempész
2020. október 17. 23:26
Igy van . Ha jól emlékszem , néhai Franz - Josef Strauss kancellár mondta , hogy jöhetnek a török munkások , de állampolgári jogokat NE . Vagy csak kiérdemelten , hosszú-hosszú évek múltán ....
certus
2020. október 15. 09:03
Nyugat-Európa lassan elvész. Ez veszteség nekünk is. Az a kultúra ami most ott az enyészeté lesz, a miénk is. Mi nem akarjuk ezt az utat járni. Amikor a franciáknál elkezdődött szép lassan, óvatosan, apránként, a hétköznapi franciák még nem tudták, milyen folyamat indult el. Ugyanígy "érzékenyítenek" itt most nem mese mesekönyvvel, szép lassan, lépésenként. Ugyanígy akarnak csak pár bevándorlót, csak elbírálni kellett volna, semmi különös. Migráció mindig volt. Nincs itt kérem látnivaló, semmi sem. Közben egy-két országgal arrébb már visszafordíthatatlannak látszanak társadalmi folyamatok. Látjuk, értjük ezt. Nem akarunk mi is erre a sorsra jutni. Már elvesztettük a hazánk területének kétharmadát. Már elveszítettük sok-sok honfitársunkat. Küzdünk a megmaradásért. Mi nem fogjuk hagyni magunkat. Megtartjuk a nemzetünket.
Esvány
2020. október 15. 09:02
Eső után köpönyeg.
nemecsekerno_007
2020. október 15. 09:01
Álprobléma.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!