CEU: Az Európai Bíróság ítélete fontos erkölcsi és jogi győzelem

2020. október 06. 18:21

Az intézmény professzora elmondta azt is, hogy új kutatóintézetet hoznak létre Budapesten CEU Demokrácia Intézet néven.

2020. október 06. 18:21

Fontos erkölcsi és jogi győzelmet jelent a Közép-európai Egyetem (CEU) és az akadémiai szabadság számára az Európai Bíróság friss ítélete, amely jogsértőnek minősítette a magyar felsőoktatási törvény 2017-es módosítását – jelentette ki az intézmény elnök-rektora kedd délutáni, online is közvetített sajtótájékoztatóján. Michael Ignatieff hangsúlyozta, hogy olyan irányadó ítélet született, amely Európa-szerte megerősíti a szabad intézmények jogi védelmét.

Úgy fogalmazott: „A mai döntéssel a lex CEU érvényét vesztette. Az ítélet visszaállítja a szabadságunkat.” Hozzátette, a verdikt teljesen egyértelmű, a legfőbb európai igazságszolgáltatási szerv hozta meg, az egyetem szabadon döntheti el, hogy milyen képzéseket tervez Magyarországon, és élni is fog ezzel a szabadsággal. Elmondta, ennek ellenére továbbra is fenntartják az új bécsi kampuszt, a budapesti tervekkel kapcsolatban pedig még nem döntöttek, de elképzelhető, hogy indítani fognak néhány amerikai akkreditációjú programot. Arra a kérdésre, hogy kérnek-e anyagi kártérítést a magyar kormánytól, az elnök-rektor közölte, noha a költözés mintegy 200 millió euróba került, erről túl korai lenne még beszélni.

Fodor Éva, az intézmény professzora, korábbi rektorhelyettese kijelentette: örömmel nyugtázták a döntést, azonban az nem csak a CEU-ról szól, miután a kutatás és az oktatás szabadságát a kormány több más esetben is akadályozta az elmúlt években. Példaként többi között a Magyar Tudományos Akadémia „állami kontroll alá vonását”, illetve egyes egyetemek átszervezését említette. Arról is beszámolt, hogy új kutatóintézetet hoznak létre Budapesten CEU Demokrácia Intézet néven, amelynek feladata a demokráciával kapcsolatos kérdések kutatása és megvitatása lesz minél szélesebb körben, minél több szempontból. Emellett meg kívánják erősíteni kapcsolataikat a magyar kollégákkal és más egyetemekkel.

Eközben Soros György, a CEU alapítója az AFP és a Reuters hírügynökség szerint közleményt adott ki, miszerint „az ítélet túl későn érkezett”. „Nem tudunk visszatérni Magyarországra, mert az ott hatályos törvények nem felelnek meg az akadémiai szabadság követelményeinek” – írta.

(MTI)

Összesen 200 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2020. október 07. 23:15
"Ha nem így lenne, azt hinnénk, hogy minden magyar beteg, névtelen fajgyűlölő, mint maga." Elmentem szarni egyet, meg ilyen üres tekintettel kinéztem az ablakon, hogy ezt a mondatot higgadtan meg tudjam válaszolni. Most így nem küldelek el a náthás picsába, mert magázódva hangsúlyosabb a dolog, és ezt a stilisztikai elemet nem esik nehezemre alkalmazni, úgy mutatni tiszteletet (a forma által), hogy abból (a tartalom végett) a végtelen megvetés az ilyen rágalmazás iránt ne maradjon titokban. A tények tényként megnevezése nem fajgyűlölet. Bartha Miklós: Kazárföldön, kötelező ismeret, még kendnek is. Ha a történelmi ismereteket maga pusztán a komcsik oktatásából szerezte, ez magyarázza, hogy milyen troglodita módon áll a kérdéshez, de azóta eltelt majd' egy fél évszázad, és még szabad is olvasni magának is. A magyar kapitalista rendszer pénzügyi alapját a tizenkilencedik század közepétől a zsidók teremtették meg. 1) Ha kendnek ez nem tetszik, akkor is, ha kend ezt faszgyűlölőnek rikácsolja, akkor is ez van. És ezek a zsidók erősen nekiláttak asszimilálódni. 1) (pont ide mint refrén beillesztendő) A lengyelektől és oroszoktól elüldözött zsidók, "kazárok" Északkelet Magyarország lakosait, főleg a ruszinokat anyagilag tönkretették. 1) A magyar szabadkőművesség a szabadságharc után visszatért, külföldön szabadkőművessé vált hazafiak által alapíttatott, Türr, és mások. Harminc évvel utána már a kazárok a szervezet 80%-át adják. 1) Ady rohan a forradalomba, közben senki sem akar. Nincsen itt származással magyarázás, 1) történelmi tények adják, hogy károlyi balfasz kormánya egy híján full zsidó mutatvány 1) és miután puccsal hatalomra kerül, és annak rendje módján megbukik, azonnal lepaktál a komcsikkal 1) és a Diaz féle béke felrúgásával totális szarba viszi az ország sorsát. 1) Ennyit a "minden magyar beteg, névtelen fajgyűlölő, mint maga" kitételről, nem gyűlölök én senkit, még kendet sem a maga idiotizmusával, és azt meg végképp a maga pofájába vágom, hogy aki a "minden magyar" + negatív jelző szóösszetételt használja az meg nem magyar. Maga ha ilyet le tud írni, nem tudni hova tartozik, de a magyarakhoz nem. 1) Ha már ezt így sikerült kidiszkutálni, a "hiszen a sztori éppen arról szólt, hogy milyen dilemmák előtt állhatott a magyarság, amikor döntenie kellett a hovatartozásról" mondatra kanyarodjunk rá. Nem volt dilemma. Szent István Apostoli Királyságot alapított, ami független Rómától, (nem hűbérura a pápa, s a püspököket is ő nevezi ki) bár a katolikus hitben egyezik. Ez a rockoperában sugallt hazugságtól nagyon eltérő minőség. Gyakorlatilag a Független Magyarország Mária Országa tételt bevitte a kereszténységbe. Ez nagyon nem az amit nekünk tanítgatnak.. Kend egy libernyák gyűlölködő epigon, nem is fog ebből megérteni semmit, de nem is magának szántam, hanem azoknak, akiket érdekel a téma.
confitür
2020. október 07. 15:54
Az Európai Bíróság Soros György zsebében van. Az ítélet irreális,és semmi köze a valósághoz,és az igazsághoz. Az Európai Bíróság nem a jogszabályok alapján ítélkezett,hanem a tőzsdespekuláns érdekei alapján döntött. Magyarország a jövőben sem fogja megengedni az ítélet ellenére sem, hogy egyetemi szinten politikai aktivistákat képezzenek a legitim alapokon regnáló kormány ellen. Ezt Soros Györgynek és megbízóinak is tudomásul kell venniük. Az Európai Bíróság pedig megcsókolhatja a CEU-t és elmehetnek együtt vacsorázni. Csak nem itt,hanem New Yorkban.
Teréz A Piréz
2020. október 07. 09:51
A jog és az erkölcs nem feltétlenül cimbik, ebben az esetben kifejezetten rühellik egymást.
Da Vinci
2020. október 07. 08:08
Pont NEM erkölcsi ,,győzelem,, !!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!