Az ENSZ Világélelmezési Programja kapja a Nobel-békedíjat

2020. október 09. 11:59

Az indoklás szerint a WFP vezető szerepet játszik abban, hogy az éhséget ne lehessen háborús fegyverként használni.

2020. október 09. 11:59
null

A Világélelmezési Programnak (WFP) ítélte oda 2020-ban a Nobel-békedíjat és az azzal járó 10 millió svéd koronát (345 millió forintot) a norvég Nobel Bizottság – számol be az Euronews. Az indoklás szerint a WFP vezető szerepet játszik abban, hogy az éhséget ne lehessen háborús fegyverként használni.

A koronavírus-járvány csak súlyosbította többmillió ember éhezését szerte a világon, emiatt a testület azzal a felhívással fordul a kormányokhoz, hogy anyagilag támogassa a WFP-t és a többi segélyszervezetet olyan mértékben, hogy gondoskodni tudjanak az éhezők élelemmel való ellátásáról.

A WFP a Világélelmezési Tanácstól függetlenül, 1963 óta működik az ENSZ és a FAO közös programjaként. Évente csaknem egymilliárd dollár értékű segély elosztását végzi, amelynek forrásait önkéntes (pénzbeli és természetbeni) kormányfelajánlások biztosítják.

A bizottság az idei díjjal arra a többmillió emberre szeretné ráirányítani a világ figyelmét, aki éhezik, illetve fenyegeti az éhínség. A WFP egy többoldalú együttműködés keretében kulcsszerepet játszik az élelmezésbiztonság és ezáltal a béke megteremtésében.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2020. október 11. 21:19
Rendben van, nem volt túl nagy a választék. Trump ugyan kínlódott Észak-Koreával, de az egy reménytelen vállalkozás volt.
Akitlosz
2020. október 09. 21:25
"Az indoklás szerint a WFP vezető szerepet játszik abban, hogy az éhséget ne lehessen háborús fegyverként használni." Valahogyan a háborús fegyverekről nem az éhség jut az eszemben. Meglepő, hogy a Nobel bizottságnak igen. Azért remélem, hogy nem kell fegyvertartási engedélyt igényelnem, ha elfogy itthon a kenyér!
Mandarin.
2020. október 09. 19:59
Skandináv humanisták, majdnem önmagukat díjazták Nobel-békedíjjal. Olyanok ezek mint a szépségkirálynők, azok is küzdenek a világbékéért szüntelen kitartással a bulvárlapok címlapján. Éhséget fegyvernek használni? Mit szednek, szívnak a norvég Nobel Bizottság tagjai, éhségmenetet nem szerveznek mint az MSZP a nélkülözőknek? Az éhezők világszerte számíthatnak az ENSZ leányvállalatára, a jóllakottság most már alapvető emberi jog, ha nem ízlett az ingyenebéd, mehet mindenki oda ahol jobban főznek az éhezés elől menekülőknek.
Rasdi
2020. október 09. 19:30
Maga a Béke Nobel-díj is egy kész röhej. De ez még annak is a csúcsa. Nehéz lesz überelni (baromságban). De hát ez kell a PR-hoz:))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!