A Horváth a leggyakoribb vezetéknév Szlovákiában

2020. október 30. 14:12

Az első tíz leggyakoribb vezetéknév is szinte kizárólag magyar eredetű északi szomszédunknál.

2020. október 30. 14:12
null

Mint ismert, a teljes lakosságát teszteli koronavírusra Szlovákia. A hír kapcsán előkerült a belügyminisztérium vezetéknevekről készített statisztikája, amelyből kiderült: Szlovákiában a legtöbb vezetéknév magyar vagy magyar eredetű, esetleg a magyar szlovákosított változata.

A felvidéki Újszó nevű oldal cikke szerint a leggyakoribb vezetéknév az országban a Horváth, majd a Kováč következik, aztán a Varga, a Tóth, a Nagy, a Baláž, a Molnár, a Szabó, a Balog, a tizedik pedig a Lukáč. Az első húszba belefért még a Kovács, a Polák (a régi magyar nyelvben a polyák jelentése lengyel), továbbá a Németh, az Oláh (román) és a Farkaš is.

Nyitókép: MTI Fotó, Kovács Attila

Összesen 230 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hurka
2020. november 02. 08:46
Olvassátok Faragó Imre Életcserepek I-II című könyveit. A könyv 350-1100 közötti időszakban mutatja be a Kárpát medence történetét, életét egy család küldetésén keresztül. A regényben,- érdekes módon-, a honfoglalás előtt több mint 500 évvel, már az itt élő népek magyarul beszélnek, gondolkodnak, éreznek és megszervezték a Kárpát medence életét. A Ber, bere, berény című könyve a fennmaradt helységnevek alapján bizonyítja tudományosan, hogy a magyar nyelvű népesség jelenléte a medencébe és környékén már jóval korábbi mint egyesek gondolták. A könyvről egy ismertető. https://www.youtube.com/watch?v=NhNYY1fidMY
alkaloidablog
2020. november 01. 18:11
Üllő ukránul - kovadlo üllő lengyelül - kowadlo üllő csehül - kovadlina üllő oroszul - nakován üllő szerbül - nakovanj Néha eszembe egy regény címe: "Sötétség délben" :D
alkaloidablog
2020. november 01. 10:05
1652-ben Böde Jánosnak és Sági Katalinnak fiúgyermeke születik. Úgy döntenek, hogy Istvánnak fogják hívni. Reformátusok. Eljön a keresztelő napja. A templomban a lelkész félrehívja Jánost és a következő párbeszéd zajlik le köztük: - János, maga olyan szépszál ember, talán a legmagasabb férfia faluban. - Igenis, Tiszteletes uram, már az édesapám is híresen nagydarab ember volt! - Emlékszem János. Ezért mi úgy döntöttünk a presbitériumban, hogy Istvánkát "Nagy István" névvel fogjuk anyakönyvezni. - De, hát mi Bödék vagyunk ki tudja mióta! A Böde család sírkövei ott sorakoznak a temetőben lassan száz éve... - Nem baj János, szép név az a "Nagy" is. Örülni fog a gyermekük is neki, ha majd nagy lesz (haha..) ővé lesz az első "Nagy" család a faluban. Micsoda megtiszteltetés, igaz-e? És szépen elkezdődik a keresztelői istentisztelet, és Istvánkát "Nagy István" néven anyakönyvezik. Hihető történet?
alkaloidablog
2020. október 31. 20:39
Jav.: "2615 ág. ev, azaz evangelikusra, akik itt szlovákokat jelentenek."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!