Von der Leyen Mairead McGuinness ír EP-képviselőt javasolja új uniós biztosnak

2020. szeptember 08. 11:50

Phil Hogan, a bizottság kereskedelemért felelős ír tagja augusztus végén mondott le.

2020. szeptember 08. 11:50

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden bejelentette, hogy Mairead McGuinnesst, az Európai Parlament egyik alelnökét javasolja új uniós biztosnak azt követően, hogy Phil Hogan, a bizottság kereskedelemért felelős ír tagja augusztus végén lemondott megbízatásáról. Hogan területét Valdis Dombrovskis alelnökre ruházná át. Az uniós bizottság elnöke rövid sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy McGuinness számára a bizottság pénzügyi szolgáltatásokért, a pénzügyi stabilitásért és a tőkepiaci unióért felelős portfólióját szánja.

Kiemelte, a jelöltnek jelentős politikai tapasztalatai vannak az uniós ügyeket illetően, 2004 óta európai parlamenti (EP-) képviselő, jelenleg az EP első alelnöki pozícióját tölti be. Ez a tapasztalat döntő fontosságú az EU pénzügyi szektorpolitikai menetrendjének képviseletéhez, valamint annak biztosításához, hogy támogassa és erősítse az Európai Bizottság fő célkitűzéseit, nevezetesen a zöld és digitális átmenetet – szögezte le. 

Von der Leyen bejelentette azt is, hogy a kereskedelmi portfólióért Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság lett alelnöke felel majd. Emellett ellátja az uniós bizottság eurócsoport mellé rendelt képviseletét is Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos mellett – közölte. Hogan lemondása után ideiglenesen már Dombrovskis vette át a kereskedelmi kérdések irányítását. Phil Hogan, a bizottság kereskedelemért felelős ír tagja augusztus végén mondott le, miután kiderült, hogy hazájában, Írországban megsértette a koronavírus-járvány miatt bevezetett előírásokat.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2020. szeptember 08. 16:50
Nem tudjuk honnan jött és melyik lobbi társaság támogatja , mert attól függ a mi éltünk és a létünk.
Harangláb
2020. szeptember 08. 15:34
Ezzel bekerülhet a Guiness rekordok könyvébe...:)
Magyarok Pásztora
2020. szeptember 08. 13:43
Vajon az is kfl?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!