Trump tiszteletét fejezte ki Ginsburg felé, de mindenféleképp ki szeretné nevezni utódját

2020. szeptember 19. 09:22

Péntek esti nyilatkozatában „ragyogó elmének” minősítette Ginsburgot az amerikai elnök, ugyanakkor ígéretet tett az utód kinevezésére.

2020. szeptember 19. 09:22

Donald Trump péntek esti nyilatkozatban „ragyogó elmének” nevezte Ruth Bader Ginsburg legfelsőbb bírót, akinek a halálhíre jelentősen átrendezheti az amerikai politikát közvetlenül a választások előtt. Az amerikai elnök dícsérte az elhunytat, majd kijelentette „lehet egyetérteni egy ellentétes nézőpontú kollégával anélkül, hogy az kellemetlen lenne”.

„A nőkkel, a fogyatékkal élőkkel kapcsolatos jogegyenlőségi munkái jól ismertek, melyek inspirálták az amerikaiak nemzedékét” – folytatta a nyilatkozatot. A CNN egyes belső forrásai szerint ugyanakkor Trump már döntött, hogy ki fogja jelölni Ginsburg utódját. A forrás szerint Amy Coney Barrett lehet a befutó, aki a szövetségi fellebbviteli bíróságon dolgozik bíróként és közismerten konzervatív értékrendű. A forrás szerint kérdéses lehet ugyanakkor Barrett támogatása a szenátusban.

A Fehér Ház készen áll arra, hogy „nagyon gyorsan” kijelöljön valakit Ginsburg helyére – mondta péntek este egy vezető közigazgatási tisztviselő a CNN-nek. Hugh Hewitt konzervatív rádiós műsorvezető korábban beszélt az elnökkel műsorában a témáról, aki ekkor úgy fogalmazott: „Gyorsan kellene lépni. Miért ne? Úgy értem a demokraták megtennék, ha ebben a helyzetben lennének”. A CNN egyes forrásai szerint már ma döntés születhet a Fehér Ház ügyvédi irodájában, ahol Trumpot Pat Cipollone és Mark Meadows kabinetfőnök fogja segíteni döntésében. A forrásként megjelölt tisztviselő szerint több lehetséges jelölt is van, akik már egytől-egyig átestek a szükséges ellenőrzéseken.

„Biztos, hogy lesz szavazás a Szenátusban Trump jelöltjéről” – fogalmazott korábban Mitch McConnell kentuckyi képviselő, a Szenátus republikánus többségének vezetője. A felsőházban többséggel rendelkező republikánusoknak mindössze 51 szavazatra lenne szükségük egy új legfelsőbb bíró kinevezéséhez, miután hivatalosan kinevezett egy jelöltet a Fehér Ház. A republikánusok jelenleg 53 helyet foglalnak el a Szenátusban. Trump péntek késő este reagált először Ginsburg halálára, mikor újságírók tették fel neki kérdéseiket egy minnesotai reptéren, melyről mi is beszámoltunk. „Elképesztő életet élt” – fogalmazott az elnök. „Csodálatos nő volt, akár tetszik, akár nem. Nagyon szomorú vagyok” – tette hozzá.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bukik a Zorbán
2020. szeptember 19. 10:57
Nem értek egyet. Amerikában a vezető jogászok több évtizedes tevékenységükkel hozzájárultak a világot elöntő, Amerikát pedig maga alá temetni készülő bolsevista szellemiségű, jogállamnak hazudott képződmény létrehozásához. Ennek következménye a bolsevista felforgatás, az aberrációk erőltetése, sőt lassan már a pedofília pártolása, a szervezett, erőszakos migráltatás, általában a silányság uralma a normalitás és tisztesség fölött. Akik korunk pestisének, a bolsevizmus erősődő terriorjának a háttere létrehozásában bűnösök (akár jogászok, akár politukusok), szégyelljék magukat, nem pedig dicsőítést érdemelnek.
Harangláb
2020. szeptember 19. 10:28
Helyes, meg kell dícsérni, már nem veszélyes...:)
123321
2020. szeptember 19. 09:40
thedonald.win: "Guess who is voting by mail this year" alakablam XD
Bernard
2020. szeptember 19. 09:31
Lesz köpködés, meg Anti, még tóni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!