Migránsok miatt vesztegel egy óriáshajó Máltánál

2020. szeptember 05. 07:13

Málta nem akarja befogadni az észak-afrikai migránsokat és ragaszkodik ahhoz, hogy az Európai Unió más tagállamai is vegyenek részt a tehervállalásban.

2020. szeptember 05. 07:13

Egy 186 méter hosszú hajóóriás 27 migráns miatt vesztegel már egy hónapja Máltától 26 kilométerre. A dán zászlójú Maersk Etienne még augusztus 4-én mentett ki 27, Európába illegálisan eljutni próbáló migránst a tengerből, miután azok hajója elsüllyedt, ám azóta sem sikerült partra tennie őket. Málta nem akarja befogadni az észak-afrikai migránsokat és ragaszkodik ahhoz, hogy az Európai Unió más tagállamai is vegyenek részt a tehervállalásban, ám úgy tűnik, eddig nem akadt vállalkozó. Máskor is előfordult már ilyen patthelyzet, de ez az egyik leghosszabb ideig tartó.

A hajó – máltai kikötési engedély híján – kénytelen nemzetközi vizeken horgonyozni, holott Málta kérésére mentette ki a 27 migránst a tengerből, ami egyébként nemzetközi kötelezettsége is. Pénteken közölte a hajó tulajdonosa, hogy a Maersk Etienne-en kezdenek kifogyni az ivóvízből és az élelmiszerből. Málta erre még nem reagált.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2020. szeptember 05. 16:00
Egy gumi mentőcsónakban ki kell rakni őket Afrika partjainál és meg van oldva a kérdés. Sokkal olcsóbb, mint a hajó parkoltatása.
patópál
2020. szeptember 05. 12:49
Dán zászló? Irány Dánia!
Intel
2020. szeptember 05. 12:25
Több tiszteletet!
Bukik a Zorbán
2020. szeptember 05. 11:40
Nem nevezném "ellenállásnak" a betelepítéssel szemben a máltai álláspontot. Nem azt mondja a mi normális lenne, hogy taxiztatás helyett teljesen természetes módin vigyék vissza a migránsokat Afrikába. Hanem azt, hogy más EU országba vigyék őket. Pl. hozzánk. Ez felháborító, védekezni kell a migrációs kártétel ellen, nem pedig másokra tukmálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik