Mélyen benne lehettek az oroszok Clintonék Trump-ellenes kampányában

2020. szeptember 30. 14:44

Gyanús orosz alakokkal dolgozott együtt a Clinton-kampány 2016-ban, hogy Trumpot azzal vádolja, hogy Putyin az ő oldalán avatkozik be a választási kampányba, sőt az oroszok az egész akcióról előre tudtak – derült ki nemrég nyilvánosságra került dokumentumokból.

2020. szeptember 30. 14:44
null

Az oroszok tisztában voltak vele 2016-ban, az amerikai elnökválasztások előtt, hogy Hillary Clinton kampánygépezete és a Demokrata Párt az oroszokkal való összejátszással akarja vádolni Donald Trumpot, sőt az amerikai elhárítás vezetői tudtak arról, hogy az oroszok tudják ezt – derül ki John Ratcliffe, az amerikai kormányzat kvázi titkosszolgálati minisztere által a kongresszus képviselőinek küldött leveléből a The Federalist szerint

Sőt, John Brennan, a CIA akkori igazgatója egy ponton kézzel írt feljegyzésben arról tájékoztatta Barack Obama akkori elnököt és a nemzetbiztonság vezetőit: Oroszország értékeli, hogy Hillary Clinton akkori külügyminiszter és demokrata elnökjelölt jóváhagyott egy tervet 2016. július 26-án „Donald Trump lejáratására azáltal, hogy botrányt robbantak ki úgy, hogy azt állítják, hogy az orosz titkosszolgálat beavatkozott az oldalán”. Brennan személyesen is beszámolt minderről az elnöknek.

Hogy az oroszok tudtak a Clinton-féle elképzelésről Trump lejáratására, arról egy 2016 szeptemberéből származó nyomozati feljegyzés is tanúskodik. 

Ahelyett azonban, hogy nyomozás indult volna azzal kapcsolatban, hogy az oroszok hogyan jutottak hozzá a Clinton-kampány bennfentes információihoz, ahelyett az FBI egy állítólagos orosz kémtől szerzett, igazolatlan információk alapján szerzett engedélyt a Trump-kampány elleni nyomozásra – írja a lap, linkelve az erről szóló hivatalos dokumentumot.

Pár nappal azután, hogy az oroszok tudomása szerint elindult Clintonék Trump-ellenes akciója, az FBI elindította a nyomozást az oroszok esetleges beavatkozásáról Trump oldalán – az akció fedőneve Crossfire Hurricane volt. 

Az FBI-nyomozás jelentős részben egy volt brit kém, Christopher Steele által összeállított dosszién alapult. Steele-t a Fusion GPS nevű cég alkalmazta, a Fusion GPS-t pedig a Clinton-kampány és a Demokrata Párt vezetősége, a Democratic National Committee (DNC) bérelte fel, hogy terjessze azt a pletykát, hogy Trump titokban összedolgozik Putyinnal. A Steele-dossziét nyilvánosságra hozták 2017-ben, és kiderült, hogy megalapozatlan állításokkal van tele.

Azonban akkoriban Steele és a Fusion GPS a Putyinhoz közelálló orosz oligarchának, Oleg Gyeripaszkának is dolgozott. 

A Steele-dosszié állításainak nagy része egy embertől származott, aki az orosz Igor Dancsenko volt. Dancsenko FBI-jal való beszélgetéseit még 2017-ben hozták nyilvánosságra, s hogy ő volt a Steele-dosszié fő forrása, azt 2020 nyarán erősítették meg hivatalosan. Néhány, nemrég nyilvánossá minősítették titkosszolgálati irat szerint az amerikai hatóságoknak erős a gyanúja, hogy Dancsenko szoros kapcsolatban áll az orosz titkosszolgálattal.

Az is kiderült, hogy az FBI korábban már nyomozott Dancsenko után, és nemzetbiztonsági veszélyforrásként tekintett rá. A nyomozást csak azért zárták le, mert Dancsenko Oroszországba távozott. A Trump-kampányhoz közelálló Carter Page elleni nyomozás is a Dancsenkótól származó információkon alapult.

A The Intercept című lap oknyomozója, az egyékbként baloldali és Donald Trumpot sokat kritizáló Glenn Greenwald, aki korábban jogászként dolgozott, megalapozatlannak találta a 2016-os választásokba Trump oldalán való orosz beavatkozás vádját, és kritizálta az amerikai médiát, amiért, mikor kiderült, hogy tévesek a vádak, megpróbálta ezt az információt minél inkább elrejteni.
 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nedudgi
2024. március 17. 21:27
Ez dezinformációnak tűnik, tehát az is.
tigyufean
2023. május 16. 18:24
Ez már megint egy NAGY, KEREK BAROMSÁG, Mint az ufók.
VeJoLa
2020. október 02. 17:45
Mi lenne az USA-val az oroszok nélkül?! Az echte nácik kihaltak, helyettük orosz majd minden gazember a filmekben. Most meg kiderül, hogy Trump győzelmét is, meg Clintonék Trump elleni mesterkedését isaz oroszok intézték. Hát amerikaik már nincsenek is Amerikában?
Kádár Alíz
2020. október 02. 13:39
Putyin igazi KGB-s spíler. Lehettek más indokai is, de egy biztos: minden felmérés szerint clintonné volt a választás esélyese, egy ilyen együttműködéssel, illetve annak kiszivárogtatásával (illetve az azzal való folyamatos fenyegetéssel) pedig Putyin végig kézben tarthatta volna clintonnét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!