Külügyminiszter : Minszk a külföldi sajtó korlátozásával válaszolhat az EU esetleges szankcióira

2020. szeptember 18. 18:57

A fehérorosz külügyminiszter közölte: Minszk sosem fog olyan lépéseket kezdeményezni, amelyek ronthatják Fehéroroszország kapcsolatát egyik legfontosabb partnerével, az Európai Unióval.

2020. szeptember 18. 18:57

Az Európai Unió Fehéroroszország elleni esetleges szankcióira a minszki vezetés megfelelő válaszlépéseket fog tenni, amelyek érinthetik az országban akkreditált külföldi tudósítók tevékenységét is – jelentette ki Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter pénteken.

„Magától értetődő, hogy amennyiben valamilyen büntetőintézkedéseket fogadnak el Fehéroroszországgal szemben, úgy gondolom, a fehérorosz állam is megfelelő lépéseket tesz, amelyek – mondjuk úgy – az országok belpolitikai működésével kapcsolatosak. Ezek érinthetik a politikai rendszert, a Fehéroroszországban akkreditált külföldi sajtó működését, de egy sor más intézkedést is” – mondta a külügyminiszter az SZTV fehérorosz televízió műsorában újságírói kérdésre válaszolva.

Makej mindemellett hangsúlyozta, hogy Minszk sosem fog olyan lépéseket kezdeményezni, amelyek ronthatják Fehéroroszország kapcsolatát egyik legfontosabb partnerével, az Európai Unióval. „Ugyanakkor egyértelműen készek vagyunk megfelelő választ adni az ilyen jellegű, romboló hatású cselekedetekre” – hangoztatta.

Az Európai Unió külügyminiszterei augusztus 14-i rendkívüli tanácskozásukon célzott szankciók előkészítéséről állapodtak meg a fehéroroszországi választásokat követő tiltakozáson részt vevők elleni erőszak elkövetői és a választási eredmények meghamisításának felelősei ellen. A szeptember 21-i uniós külügyminiszteri találkozó napirendjén szerepel a tervezett büntetőintézkedések megvitatása.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!