Kitűzték a parlamenti választások időpontját Romániában

2020. szeptember 03. 18:50

A kormány döntött: december 6-án tartják a választásokat.

2020. szeptember 03. 18:50

Romániában december 6-án fogják tartani a parlamenti választásokat, az erről szóló határozatot csütörtöki ülésén fogadja el a bukaresti kormány – jelentette be az ülés elején Ludovic Orban kormányfő.

A miniszterelnök rámutatott: a 2016-ban megválasztott parlamentnek december 21-én lejár a mandátuma, a kormánynak pedig „kötelessége” a voksolás előtt legalább 90 nappal közzétenni a választás időpontját.

A parlament baloldali többsége júliusban elfogadott egy törvénytervezetet, miszerint idén nem a kormány, hanem a parlament hivatott dönteni a választások időpontjáról, ez ellen azonban alkotmányossági óvást emelt Klaus Iohannis államfő, amit még nem bírált el az alkotmánybíróság.

Egyelőre tehát a régi választási törvény van érvényben: erre hivatkozva akarja a jobbközép kormány kiírni a választásokat.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!