Tízszer nagyobb mennyiségű dúsított uránnal rendelkezhet Irán az engedélyezettnél

2020. szeptember 04. 18:57

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) becslései szerint az iszlám köztársaságnak mára több mint 2,1 tonna dúsított uránja van.

2020. szeptember 04. 18:57

Irán a 2015-ös atomalkuban engedélyezettnél tízszer nagyobb mennyiségű dúsított uránnal rendelkezik – derült ki a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) pénteken Bécsben ismertetett jelentéséből.

Az ügynökség becslései szerint az iszlám köztársaságnak mára több mint 2,1 tonna dúsított uránja van. A többhatalmi egyezmény értelmében Teherán legfeljebb csak kétszáz kilogramm dúsított uránnal rendelkezhet. Ugyanakkor az Egyesült Államok egyoldalú kilépését követően Irán sem tartja már magát az atomalkuban vállalt minden kötelezettségéhez.

Ellenőrök léphetnek be gyanús iráni létesítményekbe

A NAÜ egyébként pénteken jelentette be azt is, hogy egy hosszas vitákat követően született megállapodás értelmében ellenőrei végre beléphettek az ügynökség által gyanúsnak tartott két iráni nukleáris létesítmény egyikébe. Hozzátette, hogy a másik létesítményt is még szeptemberben meg fogják vizsgálni.

A szervezet ellenőreit januárban kitiltották a Karadzs és Iszfahán városok térségében található létesítményekből. A NAÜ azt gyanítja, hogy ezeken a helyszíneken nukleáris anyagokat használtak a múltban, de eltüntették a nyomokat.

A NAÜ számos ellenőre tartózkodik Iránban, hogy felügyelje a 2015-ös atomalku betartását, amelyben az ázsiai ország atomprogramjának korlátok közé szorítását ígérte a nemzetközi szankciók feloldásáért cserébe.

Atomalku

A bécsi egyezményt Irán mellett Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kína, Oroszország és az Egyesült Államok írta alá. Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában egyoldalúan felmondta a sokat bírált megállapodást, és újra életbe léptette az Iránnal szembeni büntetőintézkedéseket. Egy évvel később az iszlám köztársaság bejelentette: a továbbiakban nem tartja magát az atomalkuban vállalt kötelezettségeihez.

A hét elején a megállapodás részes felei kijelentették, hogy továbbra is kitartanak az atomalku megmentése mellett. Egyben felszólították a teheráni vezetést, hogy térjen vissza az egyezményből fakadó kötelezettségeinek teljesítéséhez.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2020. szeptember 04. 20:03
Perzsia-Európa világháború már volt párszor. Eddig ajrópa nyert, igaz, akkor még volt III. Alexandrosz, aki el tudta kenni őket jól.
3M..
2020. szeptember 04. 19:57
Ki határozza meg hogy mennyi az engedélyezett és kiknek? Irán éppen annyi uránnal rendelkezik, amennyit a lehetőségei megengednek, az összes többi országhoz hasonlóan. Szebb Jövőt!
luisbathhelena
2020. szeptember 04. 19:24
Engedélyezett? Hát nem az USA mondta föl? Miről beszélünk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!