Csaknem ezeréves a világ legöregebb tölgyfája

2020. szeptember 01. 17:59

A fa a dél-olaszországi Calabriában áll.

2020. szeptember 01. 17:59
null

Csaknem ezeréves a világ legöregebb tölgyfája, Demetra, amely a dél-olaszországi Calabriában áll.

A calabriai Aspromonte Nemzeti Parkban öt több száz éves tölgyet fedeztek fel, amelyeknek életkora 570 és 934 év között van az Ecology folyóiratban megjelent tanulmány szerint. A 934 éves tölgyet Demetrának nevezték el. Életkorát radiokarbonos módszerrel állapították meg. A botanikusok korábban úgy tudták, hogy a tölgyek élettartama a déli országban legfeljebb 300 év. A Földközi-tenger mellett húzódó aspromontei természetvédelmi terület biológiai sokféleségéről ismert. „Ezek a hosszú életű fák a múltunkról tanúskodnak. Az éghajlatunk története belevésődött a gyűrűikbe” – írták a Tusciai Egyetem kutatói tanulmányukban. Mint kiemelték, a Demetra még sok információt nyújthat a további vizsgálatok alapján.

(MTI)

Nyitókép: MTVA/Bizományosi, Jászai Csaba

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. szeptember 01. 21:55
"A botanikusok korábban úgy tudták, hogy a tölgyek élettartama a déli országban legfeljebb 300 év. " Honnan? Szopták az ujjukból?
MayorAnna
2020. szeptember 01. 19:35
Az ezeréves tölgy kihajt még újra, Egy fényesebb, dicsőbb nagy fordulóra. Virulni fog a második ezerben, Meglombosodva gazdagabban, szebben... - Hazám, eged bár egyre csak sötétül, Én nem tudok meghalni e hit nélkül!... Vajda János: Jubilate
Gyéressy Károly
2020. szeptember 01. 18:16
Egy kép jó lenne róla...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!