Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna

Chovanec-ügy: Szlovákia nyomást gyakorolna az Európai Parlamentre

2020. szeptember 11. 22:42

A szlovák államfő javasolja, hogy vonjanak be egy szlovákiai szakértőt is a nyomozásba, valamint gyorsított eljárást kérnek Belgiumtól.

2020. szeptember 11. 22:42

Ivan Korcok szlovák külügyminiszter pénteken Szlovákia európai parlamenti képviselőivel egyeztetett azzal a céllal, hogy az EP-képviselők gyakoroljanak nyomást az Európai Parlamentre és a rendőri túlkapásokról kezdődjön plenáris vita Brüsszelben – hangzott el az M1 aktuális csatorna péntek esti Híradójában. A Híradó szerint tovább nő a nemzetközi nyomás, és egyre több jel utal arra, hogy a Belgiumban rendőri intézkedés közben elhunyt szlovák férfi, Jozef Chovanec halálát szándékosan eltussolták.

Arra kérik az Európai Bizottságot, hogy ítélje el a brutális rendőri fellépést

Szlovákia teljes körű és gyorsított eljárást követel Belgiumtól és arra kérte az Európai Bizottságot is, hogy ítélje el a brutális rendőri fellépést. Ennek kapcsán Ivan Korcok szlovák külügyminiszter pénteken azt mondta: egy olyan szakértőt szeretnének, aki részt vesz az ügyben és így hozzájárul, hogy megkérdőjelezhetetlenül kiderüljön, mi volt a halál tényleges oka. Azt mondta: valószínűleg a patológia területéről érkező szakértőt küldenek, aki tagja lesz a nyomozócsoportnak. Erről a belga félnek kell döntenie, de Szlovákia nyomást gyakorol – közölte.

Lucia Duris Nicholsonová szlovák európai parlamenti képviselő azt hangsúlyozta: egyértelmű, hogy a Jozef Chovanec-ügy az Európai Parlament plenáris ülésén már októberben téma kell, hogy legyen. Igor Matovic szlovák kormányfő a V4-es országok lengyelországi csúcstalálkozóján azt mondta: kérik a belga kormányt, hogy amilyen gyorsan csak lehet, vizsgálja ki ezt a kérdést és garantálja, hogy objektív tényfeltárás történik, „mert úgy tűnik, hogy az elmúlt két év alapján nem jelenthető ki, hogy az eddigi nyomozás valamiféle konklúzióra tud jutni”.

Pokróc a fejre, náci karlendítés a belga börtönben

Kitértek arra is, hogy a Le Soir című belga napilapban megjelent cikk szerint három nappal Chovanec halála után különjelentés készült a történtekről. Ez néhány pontban eltér a korábbi hivatalos rendőrségi jelentéstől, de ez sem tesz említést arról, hogy pokrócot borítottak volna az áldozat fejére. És nem említi a belga rendőrnő náci karlendítését sem. A jelentést elküldték Jan Jambon akkori belga belügyminiszter kabinetjébe is. A lap szerint ez azt jelenti, hogy a történtekről a legmagasabb szinteken is tudniuk kellett a vezetőknek. „Vagyis igazolódni látszik a gyanú, hogy a brutális történéseket a szőnyeg alá akarták söpörni” –fogalmaztak.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ipekakuana
2020. szeptember 18. 12:38
Parádés az egykarakteres szókincsed, mind az 1459 darab "hozzá(nem)szólásodban". Tényleg mulattat! Az pláne, hogy ezt már nem is látod...
Mich
2020. szeptember 12. 20:42
Az Európai Parlamentben a 'jogállamiságot' persze csak viccre használják...
BossN
2020. szeptember 12. 17:22
A belgák nevetségesen jelentéktelen nép és ország.
nemecsekerno_007
2020. szeptember 12. 09:38
Ezt végig kell vinni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!